Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ημέρα ορόσημο για το Τείχος του Βερολίνου

Ημέρα ορόσημο για το Τείχος του Βερολίνου

Ακριβώς 10.316 ημέρες χωρίς το Τείχος του Βερολίνου συμπλήρωσε σήμερα η Γερμανία, όσες δηλαδή άντεξε και το Τείχος ως σύμβολο διαίρεσης της χώρας.

Ακριβώς 10.316 ημέρες χωρίς το Τείχος του Βερολίνου συμπλήρωσε σήμερα η Γερμανία, όσες δηλαδή άντεξε και το Τείχος ως σύμβολο διαίρεσης της χώρας.

Το Τείχος, το οποίο εξελίχθηκε σε επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου, είχε μήκος 155 χιλιόμετρα και η ανέγερσή του ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 1963. Τουλάχιστον 5.000 επιχείρησαν να το περάσουν και περίπου 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να δραπετεύσουν.

Το σημερινό ορόσημο τίμησε η εφημερίδα της πόλης, «Berliner Zeitung», με μια φωτογραφία του Βερολίνου από αέρος και τον τίτλο «Μια πόλη επί 10.316 μέρες», σημειώνοντας ότι σήμερα ένα τμήμα του Τείχος, μήκους 1,3 χλμ «επιβιώνει» μόνο ως υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών, ενώ πάνω του είναι χαραγμένη μια από τις διασημότερες φράσεις σχετικά με την πτώση του:

«Πολλοί μικροί άνθρωποι οι οποίοι σε πολλά μικρά μέρη κάνουν πολλά μικρά πράγματα, μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου». Πρόκειται για αφρικανική παροιμία και η αποτύπωσή της αποδίδεται στον γερμανοϊρανό καλλιτέχνη Κανί Αλαβί και στον γάλλο δημιουργό Μιριέλ Ραού.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, στο Twitter διαδόθηκε το hashtag «χωρίς την πτώση του Τείχους»(#ohneMauerfall) με την οποία χιλιάδες χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης περιέγραφαν τι θα είχε ή δεν θα είχε συμβεί στη ζωή τους αν δεν έπεφτε το Τείχος. «…δεν θα είχα γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής μου», γράφει ένας χρήστης, «…θα έμενα ακόμη στο θλιβερό δυτικό Βερολίνο και όχι στην ύπαιθρο, στο ανατολικό Βρανδεμβούργο», γράφει ένας άλλος, «…δεν θα είχα πάει στις ΗΠΑ για σπουδές», αναφέρει ένας ακόμη χρήστης του Twitter.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση, ένας πρώην Ανατολικογερμανός γράφει: «Ήδη τρία χρόνια πριν από την πτώση ήρθα στην Δύση ως παιδί της Ανατολής. Χωρίς την πτώση του Τείχους δεν θα είχα ξαναδεί τους γονείς μου, δεν θα ήταν δυνατό να ταξιδέψουμε μαζί στην Ελλάδα και η μητέρα μου δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ το εγγόνι της».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024