Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
5 Φεβρουαρίου 1991: Μαύρη επέτειος για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

5 Φεβρουαρίου 1991: Μαύρη επέτειος για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες που επέβαιναν στο μοιραίο C-130 ουδείς επέζησε

Ακριβώς πριν από τρεις δεκαετίες, στις 5 Φεβρουαρίου 1991, 63 άνδρες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχασαν τη ζωή τους ύστερα από την πρόσκρουση αεροσκάφους C-130 στο ορεινό συγκρότημα της Όθρυος, στο νότιο – νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130/748 της 112 Πτέρυγας Μάχης προσέκρουσε σε κορυφή του ορεινού όγκου της Όθρυος, εντός των ορίων της Μαγνησίας.

Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αρχικό προορισμό τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και τελικό προορισμό την Κρήτη.

Μετά την πάροδο ενός περίπου εικοσαλέπτου από τη στιγμή της απογείωσης του C-130, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ.

Η πτώση του αεροσκάφους έγινε αμέσως πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, και η αγωνία των συγγενών των επιβατών, των στελεχών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας κορυφωνόταν όσο περνούσαν οι ώρες χωρίς να υπάρχουν νεότερα για την τύχη του αεροσκάφους και όσων επέβαιναν σε αυτό.

Τελικά, χρειάστηκαν συστηματικές έρευνες τριών ολόκληρων ημερών, ώστε να εντοπιστούν τα συντρίμμια του μεταγωγικού αεροσκάφους στην κορυφή Τσατάλι της Όθρυος, σε ύψος 1.500 και πλέον μέτρων.

Από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες που επέβαιναν στο μοιραίο C-130 ουδείς επέζησε.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην κορυφή της Όθρυος κατά τη διαδικασία περισυλλογής των σορών των ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν πραγματικά συγκλονιστικές.

Σε κορυφή της Όθρυος ανεγέρθηκε μνημείο αεροπόρων προς τιμήν και εις μνήμην των ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη Τρίτη του Φεβρουαρίου του 1991.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024