Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
KIA Niro EV Concept: Η ηλεκτρική αντεπίθεση των Κορεατών

KIA Niro EV Concept: Η ηλεκτρική αντεπίθεση των Κορεατών

Η κορεατική φίρμα παρουσίασε στο CES του Las Vegas μια πρωτότυπη αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή του crossover Νiro η οποία και στο κοντινό μέλλον θα αποτελέσει εφαλτήριο για των πληθωρικών ηλεκτρικών σχεδίων της ΚΙΑ που περιλαμβάνουν 16 νέα μοντέλα με κάποιου είδους «εναλλακτικού» μηχανικού συνόλου έως το 2025.


Την έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών που πραγματοποιείται στο Las Vegas επέλεξε η ΚΙΑ για να ξεδιπλώσει τα πληθωρικά ηλεκτρικά της σχέδια, τα οποία ξεκινούν από μια πρωτότυπη ηλεκτροκίνητη εκδοχή του crossover Niro η οποία, σύμφωνα με τις συστάσεις, θα προστεθεί ως έκδοση παραγωγής, στην γκάμα των Κορεατών από το 2019.

Σχεδιαστικά το ΚΙΑ Niro EV Concept αντλεί επιρροές από το ήδη γνωστό ομώνυμο plug-in υβριδικό μοντέλο της ΚΙΑ το οποίο πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στην έκθεση της Γενεύης την περασμένη άνοιξη, διανθίζοντας ωστόσο την αισθητική του με νέες λεπτομέρειες και στοιχεία τα οποία στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του ως ενός μοντέλου που ανήκει στο κοντινό μέλλον αλλά και στην πρωτότυπη υπόστασή του.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο προσεκτικός ανασχεδιασμός των επιφανειών του προς όφελος μιας καλύτερης αεροδυναμικής και στη δεύτερη, η διαδραστική αντισυμβατική γρίλια η οποία μέσω των μηνυμάτων που εμφανίζονται επικοινωνεί με τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.

Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί μέρος ενός ολιστικού συστήματος ενεργητικής ασφάλειας που η ΚΙΑ ονομάζει Pedestrian Warning System. Το εν λόγω σύστημα με την αξιοποίηση καμερών και αισθητήρων καθώς και με την εμφάνιση μηνυμάτων στη γρίλια αλλά και την εκπομπή ήχων από εξωτερικά ηχεία ανιχνεύει την κίνηση πεζών περιμετρικά του αυτοκινήτου και να τους ειδοποιεί για την παρουσία του αθόρυβου ως ηλεκτρικού, Niro αποτρέποντας έτσι ενδεχόμενα ατυχήματα.

Σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές του ηλεκτρικού συνόλου, το Niro EV Concept διαθέτει ένα ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 150 kW μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί σε 204 ίππους. Τον ηλεκτροκινητήρα τροφοδοτούν μπαταρίες λιθίου πολυμερών απόδοσης 64 kWh οι οποίες υπόσχονται αυτονομία 383 χλμ. με μια πλήρη φόρτιση.

Σε αντιδιαστολή με την προσγειωμένη αισθητική του εξωτερικού και τις ρεαλιστικές προδιαγραφές του ηλεκτρικού συνόλου, το εσωτερικό του Niro ακολουθεί την πεπατημένη των πρωτότυπων μοντέλων, υιοθετώντας μια πιο φουτουριστική όσο και μινιμαλιστική προσέγγιση η οποία σύμφωνα με την ΚΙΑ στοχεύει στη δημιουργία μιας «ήρεμης και γαλήνιας αίσθησης» στους επιβαίνοντες με την συνδρομή της μεγαλύτερης «αλληλεπίδρασης με το αυτοκίνητο» χωρίς ωστόσο να επεξηγεί περαιτέρω.

Ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών που το συνοδεύουν το KIA Niro EV Concept και θα το συνοδεύσουν στο κοντινό μέλλον ως έκδοσης παραγωγής, το πρωτότυπο crossover θα αποτελέσει την απαρχή του φιλόδοξου «ηλεκτρικού» προγράμματος των Κορεατών το οποίο προβλέπει 16 νέα μοντέλα με κάποιου είδους ηλεκτρική τεχνολογία έως το 2025. Σύμφωνα με τις πρώτες συστάσεις από τα 16 νέα μοντέλα, τα πέντε θα είναι υβριδικής τεχνολογίας, άλλα πέντε plug-in υβριδικής και ακόμα πέντε αμιγώς ηλεκτρικά ενώ θα υπάρξει και ένα που θα αξιοποιεί τεχνολογία κυψελών καυσίμου.

Παράλληλα όπως ανακοινώνει η κορεατική φίρμα σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτόνομης οδήγησης σκοπεύει να λανσάρει τα πρώτα αυτοκίνητα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 από το 2021.

auto.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024