Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναλγητικό επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα των γυναικών

Αναλγητικό επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα των γυναικών

Η ακεταμινοφαίνη/παρακεταμόλη κατά την κύηση ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την γονιμότητα των θηλέων απογόνων, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Endocrine Connections.

Η ακεταμινοφαίνη/παρακεταμόλη κατά την κύηση ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την γονιμότητα των θηλέων απογόνων, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Endocrine Connections.

Η ανασκόπηση βασίστηκε σε τρεις ξεχωριστές μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά και όλες έδειξαν αναπτυξιακές αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα των θηλέων απογόνων των ποντικιών που είχαν πάρει ακεταμινοφαίνη κατά την κύηση, γεγονός που ενδεχομένως να συντελούσε σε μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.

Η ακεταμινοφαίνη/παρακεταμόλη είναι ένα ευρέως μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό φάρμακο που παίρνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρόσφατες μελέτες είχν δείξει ότι η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με διαταραχές στην ανάπτυξη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος αλλά δεν είχαν διερευνηθεί οι επιπτώσεις στο γυναικείο.

Ο Δρ Ντέιβιντ Κριστενσεν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης επαναξιολόγησαν τα στοιχεία τριών μελετών που είχαν εστιάσει στις επιπτώσεις της ακεταμινοφαίνης κατά την κύηση στην ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος των θηλεών απογόνων.

Είναι ήδη γνωστό ότι η έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα που εκδηλώνονται όμως μετέπειτα. Σε τρωκτικά και ανθρώπους, οι θηλυκοί απόγονοι γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Στις τρεις μελέτες που εξετάστηκαν κατά την ανασκόπηση, τα τρωκτικά είχαν πάρει ακεταμινοφαίνη κατά την κύηση σε δόσεις ίσες με αυτές που θα έπαιρνε μια έγκυος προκειμένου να ανακουφιστεί από κάποιον πόνο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα θηλυκά ποντίκια που γεννήθηκαν είχαν μικρότερο αριθμό ωαρίων. Αυτό σημαίνει ότι στην ενήλικη ζωή τους θα είχαν λιγότερα διαθέσιμα ωάρια προς γονιμοποίηση, άρα μειωμένες πιθανότητες επιτυχούς κύησης με την πάροδο της ηλικίας.

«Αν και η εξασθένηση της γονιμότητας μπορεί να μην είναι σοβαρή, και πάλι είναι ανησυχητικό ότι τρεις διαφορετικές πειραματικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ακεταμινοφαίνη διαταράσσει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Σαφώς και θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα ώστε να εδραιώσουμε τον συσχετισμό στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα», σχολιάζει ο Δρ Κριστενσεν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024