Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα Κέντρο στην καρδιά της Αθήνας συνδέει τους νέους με τη ζωή

Ένα Κέντρο στην καρδιά της Αθήνας συνδέει τους νέους με τη ζωή

Μια ευκαιρία να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, να βρουν νέους φίλους και να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και να μάθουν καλύτερα και βαθύτερα τον εαυτό τους ή ακόμη και να βρουν μια θέση εργασίας, προσφέρει το νεοσύστατο Κέντρο Νέων Connect Athens, που άρχισε να λειτουργεί το Μάιο του 2017.

Μια ευκαιρία να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, να βρουν νέους φίλους και να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και να μάθουν καλύτερα και βαθύτερα τον εαυτό τους ή ακόμη και να βρουν μια θέση εργασίας, προσφέρει το νεοσύστατο Κέντρο Νέων Connect Athens, που άρχισε να λειτουργεί το Μάιο του 2017.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος εκπαίδευσης προγραμμάτων και συντονιστής εθελοντών, Αλέξανδρος Αλεξάκης, «στην αρχή ξεκινήσαμε με κάποιες δράσεις κι όχι με οργανωμένα προγράμματα. Για παράδειγμα οργανώναμε events όπως να μοιράσουμε φαγητό, να καθαρίσουμε κάποια παραλία, κάποιες περιοχές. Η ανταπόκριση που είχαμε από το κοινό ήταν πολύ μεγάλη».

Στην ουσία πρόκειται για μια οργάνωση με εθελοντικό χαρακτήρα, που έχει κύριο σκοπό να προσφέρει ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης, την κοινωνικοποίηση σε νέους ηλικίας από 15 έως και 30 ετών. Το Κέντρο ιδρύθηκε από έλληνες και ευρωπαίους εθελοντές που πραγματοποιούσαν εκείνο το διάστημα την εθελοντική τους εργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος-EVS και προσφέρει μέχρι και σήμερα ένα ευρύ φάσμα δωρεάν δραστηριοτήτων. «Προσπαθούμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των ανησυχιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Βασικός στόχος είναι να βγάλουμε το νέο άνθρωπο από το σπίτι του να κοινωνικοποιηθεί, να καταρτιστεί, να βρει αυτό που θέλει να κάνει και κατόπιν να αναζητήσει εργασία» συμπληρώνει ο κ. Αλεξάκης.

Μέσα από ένα δομημένο καθημερινό πρόγραμμα οι νέοι εμπλέκονται σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες, περνούν το χρόνο τους ευχάριστα και ενδυναμώνουν το προφίλ τους ως ενεργοί πολίτες συμμετέχοντας σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις. «Όλες τις δραστηριότητες τις υλοποιούν επαγγελματίες εθελοντικά, διότι πιστεύουν στο όραμά μας, γι’ αυτό και αφιερώνουν προσωπικό χρόνο για να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο».

Στο Κέντρο Νέων Connect Athens υλοποιείται ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα 22 δραστηριοτήτων. Πώς λειτουργεί το κέντρο; Ο κ. Αλεξάκης διευκρινίζει ότι «έχουμε φτιάξει μια μεθοδολογία με έξι βήματα. Πρώτα γνωστοποιούμε τις δράσεις μας στο κοινό, γιατί μας ενδιαφέρει να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι που έχουν ανάγκη. Όταν έρθει το υποψήφιο μέλος το συναντάμε και μιλάμε μαζί του για τις ανάγκες που έχει και κατόπιν το κατευθύνουμε, ώστε να παρακολουθήσει κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουμε και πιστεύουμε ότι θα τον κάλυπταν. Ταυτόχρονα, πέρα από αυτές τις δυο υπηρεσίες παρέχουμε και ψυχολογική υποστήριξη για όσους είτε έχουν κατάθλιψη είτε άγχος και είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Έτσι, του προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες και το μέλος εντάσσεται σε μια ομάδα κοινωνικοποίησης κι επικοινωνίας, και περνά και ένα στάδιο αυτογνωσίας».

Στο νέο πρόγραμμα οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τμήματα ξένων γλωσσών, τμήματα χοροθεάτρου, εικαστικής έκφρασης και χειροτεχνίας, αθλητικές δραστηριότητες, επιτραπέζια παιχνίδια, καραόκε, γυμναστική και αυτοάμυνα, μαθήματα μακιγιάζ και καλλιέργειας επικοινωνιακών δεξιοτήτων, μέχρι και συμπλήρωση βιογραφικού.

«Παράλληλα, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενισχύουμε εθελοντικά δυο μεγάλες δράσεις, από τη μια το Food market προσφέροντας πλεονάζοντα τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα σε ανθρώπους που ζουν σε καθεστώς φτώχιας, και από την άλλη την υπηρεσία Fabric Republic, όπου ο πλεονάζων ιματισμός που είναι σε καλή κατάσταση δίνεται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και τα φθαρμένα ρούχα ανακυκλώνονται ή χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για δημιουργικές δραστηριότητες».

Στο Κέντρο Νέων προσφέρονται δωρεάν και ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής και προπονητικής ζωής και επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και ομαδικές δραστηριότητες διά βίου μάθησης περί διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας. «Μόλις το μέλος μας λάβει όλα αυτά τα εφόδια κάνουμε επαγγελματικό προσανατολισμό, κατόπιν τον βοηθάμε στην επαγγελματική του αποκατάσταση, στις ευκαιρίες που πιθανώς υπάρχουν στην αναζήτηση εργασίας. Είμαστε σε επαφή με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αλλά και εταιρείες για πιθανές θέσεις που ζητούν να καλυφθούν από δικά μας μέλη που έχουν καταρτιστεί επαγγελματικά μέσα από τα προγράμματά μας».

Και προσθέτει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Οργανώνονται και εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις ή/και εκδρομές με θέμα την ομαδικότητα, την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά ζητήματα. Όλα τα προγράμματα είναι τριμηνιαία και αλλάζουν είτε οι ώρες είτε τα θέματα. Το εντυπωσιακό πάντως για εμάς είναι η αλλαγή που βλέπουμε στους ανθρώπους που παρακολουθούν τα προγράμματά μας όταν έρχονται κι όταν φεύγουν».

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί το Κέντρο Νέων Connect Athens στην οδό Άτλαντος 2, στα Κάτω Πατήσια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024