Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με μια ματιά καταλαβαίνουμε αν κάποιος είναι άρρωστος

Με μια ματιά καταλαβαίνουμε αν κάποιος είναι άρρωστος

Μια ματιά στο πρόσωπο του άλλου αρκεί για να καταλάβουμε αν είναι καλά στην υγεία του ή όχι, υποστηρίζουν Σουηδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Proceedings of the Royal Society B.

Μια ματιά στο πρόσωπο του άλλου αρκεί για να καταλάβουμε αν είναι καλά στην υγεία του ή όχι, υποστηρίζουν Σουηδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Proceedings of the Royal Society B.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Αξελσον, παρατήρησαν ότι οι ενδείξεις της νοσηρότητας προηγούνται των έκδηλων συμπτωμάτων μιας νόσου, όπως στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος που χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμος, μεταξύ άλλων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενδείξεις ότι το άτομο δεν αισθάνεται καλά, όπως χλωμά χείλη και νυσταγμένο βλέμμα, προηγούνται ώρες πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας.

«Με τη βοήθεια διαφόρων στοιχείων του προσώπου του άλλου μπορούμε να κρίνουμε αν είναι υγιής ή όχι και έτσι να αποφύγουμε την αποφύγη μαζί του ώστε να μην κολλήσουμε κι εμείς την όποια λοίμωξη εκείνος κουβαλά», εξηγεί ο Δρ Αξελσον.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις παραπάνω διαπιστώσεις μελετώντας 16 υγιείς εθελοντές. Στην πρώτη φάση τους επιμόλυναν με εικονικό ιό και στην δεύτερη φάση με το μόρια του βακτηρίου E.coli, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί συμπτώματα όμοια με της γρίπης.

Οι εθελοντές δεν γνώριζαν σε ποια εκ των δύο φάσεων της έρευνας συμμετείχαν και φωτογραφήθηκαν περίπου δύο ώρες μετά την ένεση.

Στη συνέχεια 62 άλλα άτομα κλήθηκαν να δουν τις φωτογραφίες για έως πέντε δευτερόλεπτα και να αποφασίσουν αν το πρόσωπο που έβλεπαν ήταν ενός υγιούς ατόμου ή αν το άτομο νοσούσε.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, η δεύτερη ομάδα εθελοντών μπόρεσε με ακρίβεια να εντοπίσει το άτομο που νοσούσε στο 52% του χρόνου. Επίσης, στο 70% του χρόνου με ακρίβεια προέβλεψε ότι το άτομο που εικονιζόταν στην φωτογραφία ήταν υγιές.

Μια άλλη ομάδα 60 ατόμων κλήθηκε και πάλι να δει τις ίδιες φωτογραφίες και τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το E.coli αξιολογήθηκαν ως πιο κουρασμένα και ότι έδειχναν πιο άρρωστα συγκριτικά με όταν είχαν εμβολιαστεί με εικονικό ιό. Στην πρώτη περίπτωση θεωρήθηκε από τους αξιολογητές ότι το πρόσωπό τους ήταν πιο πρησμένο, τα μάτια κόκκινα, το βλέμμα πιο νυσταγμένο και τα χείλη χλωμότερα.

Η περαιτέρω ανάλυση των οπτικών ενδείξεων ανέδειξε τα χλωμά χείλη και το νυσταγμένο βλέμμα ως κυρίαρχα για να κρίνει κανεις αν το άτομο που έβλεπε ήταν υγιές ή άρρωστο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024