Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν προλαμβάνουν την οστεοπόρωση

Σπατάλη χρημάτων είναι τελικά τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D καθώς δεν αποτρέπουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Σπατάλη χρημάτων είναι τελικά τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D καθώς δεν αποτρέπουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τζια-Γκουο Ζαο από το Νοσοκομείο Τιαντζιν της Κίνας, έκαναν συνδυαστική ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τον εντοπισμό κλινικών μελετών που είχαν ελέγξει την χρησιμότητα των συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D. Κατέληξαν σε 33 διαφορετικές έρευνες που αφορούσαν συνολικά πάνω από 51.000 άτομα, άνω των 50 ετών.

Οι περισσότερες έρευνες είχαν γίνει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Η δοσολογία των συμπληρωμάτων διέφερε σημαντικά μεταξύ των κλινικών μελετών, καθώς η συχνότητα λήψης τους.

Η συνδυαστική ανάλυση δεν εντόπισε σημαντική σχέση μεταξύ των συμπληρωμάτων ασβεστίου ή βιταμίνης D και του ατομικού κινδύνου κατάγματος ισχίου ή άλλων καταγμάτων, συγκριτικά με άτομα που είχαν πάρει εικονικά σκευάσματα ή τίποτα απολύτως.

«Η συνήθης χρήση των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων είναι αχρείαστη σε ηλικιωμένους που διαβιούν ανεξάρτητα και νομίζω πως είναι ώρα να σταματήσει η χρήση τους», εξηγεί ο Δρ Ζαο.

Και προσθέτει ότι, «το ασβέστιο και η βιταμίνη D παραμένουν απαραίτητα δομικά στοιχεία της οστικής μας υγεία και είναι προτιμότερο να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής μας αντί των συμπληρωμάτων. Το διατροφικό ασβέστιο είναι αναντικατάστατο. Γάλα, λαχανικά, φρούτα και όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα από την έκθεσή του στον ήλιο. Συνεπώς, μια βόλτα στη λιακάδα παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διατηρεί κανείς επάρκεια βιταμίνης D».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με την άποψη του κινέζου χειρούργου ορθοπεδικού. Ο Δρ Ντάνιελ Σμιθ επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι «το πιθανό όφελος από τη λήψη των συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D στην πρόληψη έστω και ενός μικρού αριθμού καταγμάτων ισχίου υπερισχύει κατά πολύ των ελαχίστων κινδύνων που συνεπάγεται η χρήση τους, τουλάχιστον στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024