Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξέταση αίματος προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου μαστού

Εξέταση αίματος προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου μαστού

Μια εξέταση αίματος πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τις γυναίκες που είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν, πριν καν υπάρξει κάποιος όγκος ή άλλη ένδειξη, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Μια εξέταση αίματος πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τις γυναίκες που είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν, πριν καν υπάρξει κάποιος όγκος ή άλλη ένδειξη, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις υγρής μορφής βιοψίες, στον καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ίσως κάποια ημέρα να συμβάλλουν καθοριστικά στον εντοπισμό των γυναικών που χρειάζονται μεγαλύτερης διάρκειας προληπτική θεραπεία και ποιες όχι.

Ο Δρ Τζοζεφ Σπαρανο από το Αντικαρκινικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του, παρουσίασαν τη μελέτη τους στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο.

Εστίασαν σε δείγμα 537 γυναικών που είχαν λάβει μέρος στο παρελθόν σε μελέτη για τον καρκίνο. Τα δύο τρίτα αυτών είχαν καρκίνου που πυροδοτούνταν από τα οιστρογόνα και στις περισσότερες περιπτώσεις είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες αλλά όχι πολύ.

Όλες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και στη συνέχεια για πέντε χρόνια σε θεραπεία με ορμονικούς αναστολείς.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες οι ρομονικοί αναστολείς πρέπει να χορηγούνται για έως δέκα χρόνια, αλλά έχουν παρενέργειες και το όφελος τους πέραν της πενταετίας είναι σχετικά μικρό.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στο τεστ CellSearch κατά μέσο όρο πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου και τη θεραπεία, όσες είχαν οιστρογονο-πυροδοτούμενη νόσο, στο 5% των περιπτώσεων είχαν καρκινικά κύτταρα στο τεστ αίματος κα τελικά είχαν 22πλασιο κίνδυνο υποτροπής εντός δύο ετών, συγκριτικά με τις αυτές που είχαν αρνητικό αιμοτολογικό αποτέλεσμα.
«Περίπου το 65% των γυναικών με ορμονο-θετική νόσο και θετικό τεστ αίματος δεν εκδήλωσε νέο καρκίνο του μαστού εντός δύο ετών, αλλά αυτό δεν θεωρείται ως λανθασμένο αποτέλεσμα διότι δεν παρακολουθήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ασθενείς», εξηγεί ο Δρ Σπαρανο.

Το τεστ αίματος ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην διάκριση των ορμονο-θετικών ασθενών που είχαν χαμηλό κίνδυνο υποτροπής, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες που ήταν αρνητικές ενδεχομένως να μπορούν να αποφύγουν την επιπλέον πενταετή θεραπεία με ορμονικους αναστολείς.

Η εξέταση δεν προέβλεψε τον κίνδυνο υποτροπής στις υπόλοιπες γυναίκες του δείγματος των οποίων οι όγκοι δεν πυροδοτούνταν από τα οιστρογόνα. Αυτές έχουν ευθύς εξ αρχής χαμηλό κίνδυνο υποτροπής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024