Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίτσαρντ Θέιλερ: Αύξηση ανισοτήτων από το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ

Ρίτσαρντ Θέιλερ: Αύξηση ανισοτήτων από το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ

Η φορολογική μεταρρύθμιση που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα αυξήσει τις ανισότητες και τις ευκαιρίες για φοροαποφυγή, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρίτσαρντ Θέιλερ.

Η φορολογική μεταρρύθμιση που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα αυξήσει τις ανισότητες και τις ευκαιρίες για φοροαποφυγή, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρίτσαρντ Θέιλερ.

Ο Τραμπ ελπίζει πως η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση από τη δεκαετία του 1980 θα μειώσει τα κόστη των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Οι επικριτές της λένε πως το σχέδιο ευνοεί κυρίως τους πλούσιους και τις εταιρίες.

«Αν δεχθούμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας είναι η αυξανόμενη ανισότητα, τότε μια φορολογική μεταρρύθμιση που το κύριο αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της ανισότητας μοιάζει να είναι σε λάθος κατεύθυνση», είπε ο Θέιλερ σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη όπου βρίσκεται για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ.

«Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αφήνουν επίσης μεγάλο περιθώριο για φοροαποφυγή, ιδιαίτερα μέσω των αποκαλούμενων pass-through επιχειρήσεων (ετερρόρυθμων εταιρειών με φορολογικά ευεργετήματα για τους εταίρους τους)», δήλωσε.

«Για μένα μοιάζει με μια πρόσκληση στους δικηγόρους να επινοήσουν νέους τρόπους να παρακάμπτουν φόρους», είπε ο Θέιλερ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο των εννέα εκατομμυρίων κορωνών (945.000 ευρώ) φέτος για την εργασία του σχετικά με το πώς η ανθρώπινη φύση επηρεάζει την ορθολογική λήψη αποφάσεων.

Οι φόροι στο εισόδημα των pass-through επιχειρήσεων καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες τους στις ατομικές τους δηλώσεις και είναι αυτή τη στιγμή υψηλότεροι από τους φόρους των επιχειρήσεων.

Ένας ενιαίος φόρος χωρίς εξαιρέσεις θα ήταν μια καλύτερη επιλογή, είπε ο Θέιλερ, ο οποίος είναι καθηγητής συμπεριφορικής επιστήμης και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

«Υπάρχει μια ειδική συμφωνία για τα ιδιωτικά τζετ. Νομίζω πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ιδιωτικά τζετ δεν είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη φορολογικών περικοπών», πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία έχουν διαφορετικά σχέδια για τη φορολογική μεταρρύθμιση τα οποία θα πρέπει τώρα να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο που θα προσθέσει 1,4 τρισεκ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια στο δημόσιο χρέος των 20 τρισεκ. δολαρίων.

Ο Θέιλερ είπε επίσης πως η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με έναν μεγάλο λογαριασμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα είναι δωρεάν λόγω των χρημάτων που θα εξοικονομήσει η Βρετανία όταν φύγει από την ΕΕ. Αντίθετα νομίζω ότι θα υπάρξει ένα τίμημα», είπε.

«Νομίζω ότι θα ήταν ανεύθυνο να φύγει από την ΕΕ χωρίς τουλάχιστον να δώσει την ευκαιρία στο κοινοβούλιο, αν όχι στον λαό, να ψηφίσει για κάτι για τους όρους του οποίου έχει μια ιδέα».

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024