Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια στο Cafe Scientifique

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια στο Cafe Scientifique

Την ιστορία των εμβολιασμών ανά τους αιώνες, τη συμβολή τους στη δημόσια υγεία καθώς και την αποσαφήνιση σύγχρονων παρανοήσεων, πραγματεύεται η ομιλία του Cafe Scientifique, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.

Την ιστορία των εμβολιασμών ανά τους αιώνες, τη συμβολή τους στη δημόσια υγεία καθώς και την αποσαφήνιση σύγχρονων παρανοήσεων, πραγματεύεται η ομιλία του Cafe Scientifique, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 μ.μ., με ομιλήτρια την Λία Συρίδου, ΜD-PhD, Επιμελήτρια Παιδίατρο-Λοιμωξιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Ο εμβολιασμός αποτελεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) ένα από τα δέκα μεγάλα επιτεύγματα του 20ου αιώνα και μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Προλαμβάνει ετησίως 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους, και έχει εξαλείψει νοσήματα όπως η ευλογιά και η πολυομελίτιδα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Έχει βοηθήσει επίσης στο να τεθούν υπό έλεγχο πολλές μεταδοτικές ασθένειες με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, όπως η διφθερίτιδα, νόσος που έχει τεράστια θνητότητα (ένας στους 10 ασθενείς καταλήγουν παρά τη λήψη θεραπείας), και η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος. Τα εμβόλια αποτελούνται είτε από ζωντανούς εξασθενημένους μικροοργανισμούς είτε από τμήματα αυτών (πρωτεϊνες ή πολυσακχαρίτες) ικανά να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προς παραγωγή αντισωμάτων χωρίς όμως να προκαλούν ασθένεια. Οι αυστηροί έλεγχοι και η έρευνα διασφαλίζουν ότι τα οφέλη της ανοσοποίησης υπερτερούν κατά πολύ έναντι των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από νόσους που προλαμβάνονται μέσω των εμβολιασμών. Τα χορηγούμενα εμβόλια, που γίνονται με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κάθε χώρας, είναι ασφαλή, δεν περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία συστατικά και δεν σχετίζονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντούτοις το αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε σαν αποτέλεσμα πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές χώρες και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν εξαληφθεί ή τεθεί υπό έλεγχο (διφθερίτιδα στην Ισπανία, κοκκύτης στις ΗΠΑ, επιδημία ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Η ιστορία των εμβολιασμών ανά τους αιώνες και η θέση τους στη δημόσια υγεία καθώς και η αποσαφήνιση σύγχρονων παρανοήσεων, πάντα με γνώμονα την «Ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις», θα αποτελέσουν τον άξονα της ομιλίας.

Η Λία Συρίδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, ιδρυτής του Παιδολοιμωξιολογικού ιατρείου και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Γεν. Νοσοκομείο Θριάσιο. Εχει εργαστεί σε ανάλογη θέση στο Παιδιατρικό Κέντρο του Ιατρικού Αθηνών και στην Ευρωκλινική Παίδων όπου διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, αλλά και στο Νοσοκομείο «Παίδων Π. & Α. Κυριακού» ως εξειδικευόμενη στη λοιμωξιολογία και ως ειδικός λοιμωξιολόγος-επιστημονικός συνεργάτης Μονάδας Λοιμώξεων και ιατρείου Φυματίωσης, με επιπλέον θητεία στη Μονάδα Λοιμώξεων-ΗΙV του «Αγ. Σοφία» και στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό». Είναι διδάκτορας του ΕΚΠΑ, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Παιδιατρικών Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, European Society of Paediatric Infectious Diseases (ΕSPID), European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID), Εuropean Academy of Paediatrics (EAP), Co-Chair στο ΕΑP Vaccination Working Group και ΕAPRASnet coordinator, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και έως πρόσφατα υπεύθυνη της Επιστημονικής Επιτροπής στην Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις-εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει (και ως κύριος ερευνητής) σε πολυκεντρικές, παρεμβατικές και επιδημιολογικές μελέτες στο γνωστικό αντικείμενο των λοιμώξεων. Έχει λάβει το βραβείο ESPID Small Grant Award 2013 για μεταδιδακτορικό ερευνητικό πρωτόκολλο στο αντικείμενο των λοιμώξεων, υποτροφία ΕSPID για το Walter Marget Educational Workshop και 3rd Research Master Class, Χάγη, 2011, και υποτροφία ΕCMID για μετεκπαίδευση στο ECDC-Στοκχόλμη 2016.

Η εκδήλωση του Cafe Scientifique θα φιλοξενηθεί στο Κελάρι του Athenaum(Αδριανού 3, Θησείο,210 3210239).

health.in.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024