Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό σε ηλικιωμένους και έμβρυα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό σε ηλικιωμένους και έμβρυα

Η έκθεση των ηλικιωμένων στην ατμοσφαιρική ρύπανση των οδικών αρτηριών με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, εξουδετερώνει τα όποια οφέλη υγείας από την γυμναστική, σύμφωνα με μελέτη του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η έκθεση των ηλικιωμένων στην ατμοσφαιρική ρύπανση των οδικών αρτηριών με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, εξουδετερώνει τα όποια οφέλη υγείας από την γυμναστική, σύμφωνα με μελέτη του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Παράλληλα, μια δεύτερη μελέτη και πάλι από το Κολέγιο Imperial που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, έδειξε ότι η έκθεση της εγκύου σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιδρά αρνητικά στο σωματικό βάρος γέννησης του παιδιού.

Αναλυτικά, στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Φαν Τσουνγκ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 119 άτομα, άνω των 60 ετών, που είτε ήταν υγιή, έπασχαν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ή είχαν σταθερή ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Οι εθελοντές έπρεπε να περπατούν για δύο ώρες σε δύο σημεία του Λονδίνου, είτε στο Χάιντ Παρκ, είτε στην Όξφονρτ Στρητ, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση συνήθως υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πριν και μετά τους περιπάτους οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις για την επίδραση της σωματικής δραστηριοποίησης στην καρδιοαναπνευστική υγεία των εθελοντών, περιλαμβανομένης της αναπνευστικής ικανότητας, της αρτηριακής πίεσης, της αρτηριακής σκλήρυνσης και της αιματικής κυκλοφορίας.

Μετά τη βόλτα στο Χάιντ Παρκ, η πνευμονική ικανότητα των εθελοντών βελτιώθηκε σημαντικά εντός της πρώτης ώρας και η βελτίωση αυτή διήρκεσε πάνω από 24 ώρες σε πολλές περιπτώσεις. Αντίθετα η βόλτα στην Οξφορντ Στρητ συντέλεσε σε μικρότερη αύξηση μεσοπρόθεσμα και σε καμιά αύξηση μακροπρόθεσμα.

Η βόλτα στο πάρκο μείωσε την αρτηριακή σκλήρυνση κατά περισσότερο από 24% στα υγιή άτομα και τα άτομα με ΧΑΠ και πάνω από 19% στα άτομα με καρδιακή νόσο. Η βόλτα στην πολυσύχναστη Όξφορντ Στρητ απέφερε σημαντικά λιγότερα οφέλη ως προς την αρτηριοσκλήρυνσης, δηλαδή 4,6%, 16% και 8,6%, αντίστοιχα.

Στη δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την Δρ Μιρέιγ Τολεντάνο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial, αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 540.000 γεννήσεις στο Λονδίνο. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τον τόπο διαμονής της εγκύου, την εποχή του τοκετού και την επιβάρυνση της περιοχής από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η έκθεση της εγκύου σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως μικροσωματιδίων ΡΜ2,5, είχε 2-6% αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, δηλαδή κάτω από 2,5 κιλά.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024