Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε χημική απολέπιση προσώπου

Τι πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε χημική απολέπιση προσώπου

Η χημική απολέπιση (peeling) μπορεί να αφαιρέσει πολλά από τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο, στα χέρια, στο λαιμό και στο στήθος. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει μερικά είδη ακμής και ορισμένες παθήσεις που αποχρωματίζουν το δέρμα.

Η χημική απολέπιση (peeling) μπορεί να αφαιρέσει πολλά από τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο, στα χέρια, στο λαιμό και στο στήθος. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει μερικά είδη ακμής και ορισμένες παθήσεις που αποχρωματίζουν το δέρμα.

Πόσο διαρκεί, όμως, η επούλωση του δέρματος έπειτα από την εφαρμογή της και πότε γίνονται εμφανή τα αποτελέσματά της; Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) απαντά σε αυτά και άλλα ερωτήματα για το peeling προσώπου.

Ποια οφέλη παρέχει η χημική απολέπιση;

Για όποιο λόγο κι αν την κάνει κανείς, θα δει λιγότερες γραμμές και ρυτίδες, πιο ομοιόμορφο χρώμα δέρματος, πιο φωτεινή επιδερμίδα και πιο λείο δέρμα.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται επειδή αμβλύνει τις κηλίδες της ηλικίας, τους αποχρωματισμούς, τη θαμπάδα, τις λεπτές γραμμές (ιδιαίτερα κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα), τις πανάδες, το μέλασμα, τα σκληρά σημεία στο δέρμα, τις βλάβες από τον ήλιο (φωτογήρανση) και τα σπυράκια.

Για να εξακριβώσετε εάν το χημικό peeling είναι κατάλληλο για εσάς, συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος έχει βαθιά γνώση του δέρματος και των προβλημάτων του.

Ποια είναι η διαδικασία της χημικής απολέπισης;

Καταρχάς να ξέρετε ότι μερικά άτομα χρειάζονται ένα πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος πριν από την απολέπιση, το οποίο μπορεί να διαρκέσει 2-4 εβδομάδες. Αυτό το πρόγραμμα μερικές φορές είναι απαραίτητο για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και να μειωθούν οι πιθανές παρενέργειες. Ο δερματολόγος σας θα σας πει αν είναι για εσάς αναγκαίο ή όχι.

Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι υπάρχουν τρεις τύποι χημικής απολέπισης, ανάλογα με τη δραστικότητα των χημικών διαλυμάτων που θα χρησιμοποιηθούν: η επιφανειακή, η μέτρια και η βαθιά.

Την ημέρα της χημικής απολέπισης θα γίνει πρώτα καλός καθαρισμός του δέρματός σας. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε βαθιά απολέπιση, θα πρέπει να βρίσκεστε σε οργανωμένο χειρουργείο, διότι θα χρειασθείτε γενική αναισθησία.

Μετά την απαιτούμενη προετοιμασία, ο δερματολόγος θα εφαρμόσει γρήγορα και ομοιόμορφα στο δέρμα σας το χημικό διάλυμα που θα κάνει την απολέπιση και θα σας παρακολουθήσει προσεκτικά για να το αφαιρέσει την στιγμή που πρέπει. Αν κάνετε βαθύ peeling, η εφαρμογή θα γίνεται τμηματικά στο δέρμα, ώστε να μην καταπονηθεί ο οργανισμός (ιδίως η καρδιά και οι πνεύμονες).

Μετά την αφαίρεση του διαλύματος, μπορεί να απαιτηθεί ειδική φροντίδα. Για παράδειγμα, τα άτομα που κάνουν μέτρια χημική απολέπιση μπορεί να χρειάζονται ψυχρά επιθέματα και στη συνέχεια μια λοσιόν ή κρέμα για να καταπραϋνθεί το έγκαυμα στην επιδερμίδα. Αντίστοιχα, όσοι έχουν κάνει βαθιά απολέπιση θα έχουν μία πληγή που χρειάζεται κάλυψη με γάζα. Η μετεγχειρητική φροντίδα θα καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό.

Πόσο διαρκεί η επούλωση;

Εξαρτάται από το είδος της χημικής απολέπισης. Αν είναι επιφανειακή, η επούλωση διαρκεί μία έως επτά ημέρες. Το δέρμα θα είναι στην αρχή κόκκινο, ενώ όταν υποχωρήσει η ερυθρότητα μπορεί να υπάρξει ξεφλούδισμα για 3-7 ημέρες. Το δέρμα πρέπει να αλείφεται με λοσιόν ή κρέμα έως ότου επουλωθεί και μετά είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακού. Επειδή, όμως, το επιφανειακό peeling είναι πολύ ήπιο, συνήθως την ίδια ή έστω την επομένη μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέικαπ. Αν και αυτού του είδους το peeling δεν χρειάζεται μετεγχειρητικό επανέλεγχο από τον γιατρό, μπορεί να χρειασθούν 3-5 εφαρμογές έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συνεδρίες συνήθως απέχουν 2-5 εβδομάδες η μία από την άλλη. Ωστόσο αν το δέρμα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, η επιδερμίδα μπορεί να δείξει ανανεωμένη και με την πρώτη εφαρμογή.

Αν η απολέπιση είναι μέτριας βαρύτητας, η επούλωση τυπικά διαρκεί 7-14 ημέρες. Το δέρμα θα είναι κόκκινο και θα έχει οίδημα, που θα επιδεινώνεται για τις πρώτες 48 ώρες. Τα βλέφαρα μπορεί να είναι πρησμένα, ενώ ενδέχεται να αναπτυχθούν φλύκταινες. Το δέρμα θα σχηματίσει κρούστα και θα ξεφλουδίζει για άλλες 7-14 μέρες. Συνήθως συνιστάται ειδική μετεγχειρητική φροντίδα, που συμπεριλαμβάνει και επισκέψεις στον δερματολόγο ιατρό για επανέλεγχο. Χρήση μέικαπ συνήθως επιτρέπεται έπειτα από 5-7 μέρες.

Η βαθιά απολέπιση συνήθως έχει διάρκεια επούλωσης τουλάχιστον 14-21 ημέρες, ενώ τουλάχιστον δύο εβδομάδες πρέπει να περάσουν πριν γίνει εφαρμογή μέικαπ. Και σε αυτή την περίπτωση συνιστάται ειδική μετεγχειρητική φροντίδα και απαιτούνται αρκετές επισκέψεις στον δερματολόγο για επανέλεγχο (η πρώτη συνήθως γίνεται την επόμενη μέρα).

Χρειάζεται να πάρει το άτομο άδεια από τη δουλειά του;

Και πάλι εξαρτάται από το είδος της χημικής απολέπισης. Η μέτρια και η βαθιά χρειάζονται άδεια, η οποία στην περίπτωση της βαθιάς απολέπισης φθάνει τις 2-3 εβδομάδες.

Πότε θα γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα;

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση του δέρματος θα φανούν τα αποτελέσματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περιμένει από 1 έως 14 ημέρες, ανάλογα με το είδος του peeling που έκανε. Ωστόσο για να γίνει εμφανής η ανανέωση της επιδερμίδας με την επιφανειακή χημική απολέπιση μπορεί να χρειασθούν 3-5 συνεδρίες.

Πόσο θα διαρκέσουν τα αποτελέσματα;

Τα περισσότερα δεν είναι μόνιμα, διότι το δέρμα θα εξακολουθήσει να γερνάει. Η διάρκειά τους είναι μικρότερη σε όσους έχουν συσσωρεύσει με το πέρασμα του χρόνου πολλές δερματικές βλάβες εξαιτίας της έκθεσής τους στον ήλιο και στο τσιγάρο, καθώς και σε όσους έχουν πια αρχίσει να αναπτύσσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις (ακτινικές υπερκερατώσεις).

Πότε είναι ασφαλές να γίνει νέα χημική απολέπιση;

Τη συχνότητα της επιφανειακής και της μέτριας χημικής απολέπισης θα την καθορίσει ο θεράπων δερματολόγος. Ωστόσο βαθύ πήλινγκ δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς πάνω από μία φορά.

Πόσο ασφαλής είναι η χημική απολέπιση;

Η χημική απολέπιση εφαρμόζεται ευρέως εδώ και δεκαετίες και, όταν την εκτελεί ένας έμπειρος δερματολόγος, τα ποσοστά ασφαλείας είναι εξαιρετικά.

health.in.gr

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024