Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος θεραπευτικός στόχος για το μεταστατικό μελάνωμα

Νέος θεραπευτικός στόχος για το μεταστατικό μελάνωμα

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο θεραπευτικό στόχο για το μεταστατικό μελάνωμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cell.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο θεραπευτικό στόχο για το μεταστατικό μελάνωμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cell.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής και του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» εστίασαν στο γονίδιο AMIGO2 και το «συντροφικό» του γονίδιο PTK7 και διαπίστωσαν ότι είναι απαραίτητα για αναπτυχθούν και να επιβιώσουν τα κύτταρα του μελανώματος.

Επίσης εντόπισαν ένα μονοπάτι δια του οποίου μπορούν να αναπτύξουν αναστολείς μικρών μορίων ή αντισώματα κατά των AMIGO2 και PTK7, τα οποία εντοπίζονται και τα δύο στην κυτταρική μεμβράνη του μελανώματος.

Οι στοχευμένες θεραπείες κατά του PTK7 έχουν ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε κλινικές μελέτες φάσης Ι για συμπαγείς όγκους, άρα έχουν τεθεί οι βάσεις για την ανάπτυξη παρόμοιων φαρμάκων για το μελάνωμα, που αποτελεί την επιθετικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις παραπάνω σημαντικές διαπιστώσεις μελετώντας τις πρωτεΐνες BET, που ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση στον καρκίνο και τον τρόπο ρύθμισης της AMIGO2.

Όταν το μελάνωμα αναπτύσσεται η ποσότητα της AMIGO2, η σίγαση της λειτουργίας του γονιδίου που την κωδικοποιεί εξασθενεί σημαντικά την ικανότητα ανάπτυξης του μελανώματος.

Επιπλέον το AMIGO2 ρυθμίζει τη λειτουργία του PTK7 και το PTK7 είναι αναγκαίο για την επιβίωση των κυττάρων του μελανώματος, άρα η στόχευση των AMIGO2 και PTK7 θα διαταράξει επίσης την ανάπτυξη του μελανώματος.

Τέλος, η μελέτη ανάδειξε την δυνατότητα αναγνώρισης επιπρόσθετων ογκογονιδίων και άλλων θεραπευτικών στόχων για το μελάνωμα μέσω της μελέτης άλλα γονίδια-στόχους BET.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024