Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Στρασβούργο

Οι μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Στρασβούργο

Μεταρρυθμίσεις και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, μεταναστευτικές ροές και σχέση ΕΕ - Τουρκίας, θέματα ασφάλειας και τρομοκρατία, ήταν τα βασικά θέματα για τα οποία έθεσαν ερωτήσεις οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Στρασβούργο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταρρυθμίσεις και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, μεταναστευτικές ροές και σχέση ΕΕ – Τουρκίας, θέματα ασφάλειας και τρομοκρατία, ήταν τα βασικά θέματα για τα οποία έθεσαν ερωτήσεις οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Στρασβούργο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι ερωτήσεις δίνουν μια καλή εικόνα για αυτά που απασχολούν τους άλλους για την Ελλάδα. Συζητήθηκε αρκετά το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του λαϊκισμού και τι ρόλο μπορεί να πάιξει η Ελλάδα στην περιφερειακή διοίκηση στην Ευρώπη», έλεγε παράγοντας που συνοδεύει τον πρόεδρο της ΝΔ.

Το πρώτο ερώτημα που θέτουν οι συνομιλητές του στον κ. Μητσοτάκη, έλεγε το ίδιο πρόσωπο, είναι πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, και αυτό απασχολεί όχι μόνο πολιτικούς αλλά και οικονομικούς κύκλους. «Και όχι με την έννοια ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί ο εκλογικός κύκλος στη χώρα μας με εκλογές και να πάψει να τις ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Στην ΝΔ εκτιμούν ότι το 2018 θα είναι προεκλογικό έτος και η άποψη τους ενισχύεται όπως λένε από τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού υποδηλώνει μεγάλο άγχος, αδικαιολόγητο για κάποιον που πιστεύει ότι οι εκλογές είναι μακριά και ότι θα κυβερνά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο χρόνος θα δείξει ποιός έχει δίκιο. Αλλά όποτε κι αν γίνουν εκλογές η ΝΔ θα τις κερδίσει εμφατικά», προσθέτει.
Μολονότι δεν συζητήθηκε εκτενώς στην Ολομέλεια του ΕΛΚ το πως θα βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται η χώρα να επιστρέψει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, γιατί όπως μεταδίδεται, είπε ότι πέραν των άλλων καραδοκούν και οι αγορές απότις οποίες πρέπει να δανείζεται η Ελλάδα και ότι αυτές είναι πιο αυστηρές από την τρόικα.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ

Σε ότι αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του πρόγραμμα, επειδή εντάσσονται στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παραγωγή πλούτου μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, υπήρξαν μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις καθώς πρόκειται για προτάσεις που δεν προκαλούν τριβές με τους εταίρους.

Τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα όταν η συζήτηση έφτασε στους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή στην ανταλλαγή μεταρυθμίσεων με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% στο 2%, το οποίο προφανώς συνδέεται με το χρέος. «Η απαίτηση για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα είναι η τιμωρία της χώρας για την αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα», λέγεται ότι επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ. «Οταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σφίγγει ο δημοσιονομικός κλοιός».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία που προηγήθηκε των ερωτήσεων, επισήμανε τις ευθύνες των Ευρωπαίων οι οποίοι επέτρεψαν στην ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει εξοντωτικούς φόρους αντί να εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο. «Ο Κυριάκος δεν λέει άλλα μέσα και άλλα έξω από την Ελλάδα. Πολλές φορές έχει πει πράγματα που όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου τα αναγνωρίζουν και οι ευρωπαίοι, παράδειγμα η δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι όλα έγιναν για τη σωτηρία των τραπεζών.

Θεωρεί ότι είναι στοιχείο που ενισχύει τη προσωπική του αξιοπιστία να λέει τα ίδια πράγματα και όταν διαφωνεί να παρουσιάζει επιχειρήματα. Εχει ασκήσει δημόσια κριτική για κομβικά ζητήματα όπως είναι η οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και παρότι το ζήτημα αυτό περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από τους πιστωτές», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Μέλη της Ολομέλειας του ΕΛΚ ενδιαφέρθηκαν για τα θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, ήταν ενήμεροι για την άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, για τις αντιδράσεις που προκάλεσε και πρόσθεσαν και εκείνοι τη δική τους έντονη δυσαρέσκεια για αυτή την υπόθεση.

Δήμητρα Κρουστάλη

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024