Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Tο «μυαλό» πίσω από τρεις ηγέτες της Κίνας

Tο «μυαλό» πίσω από τρεις ηγέτες της Κίνας

Οι New York Times παρουσίασαν τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο λίγοι στην προσπάθεια της Κίνας να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, τον Γουάνγκ Χουνίνγκ, ικανότατο «στρατηγό», που έχει υπηρετήσει τρεις κινέζους προέδρους από τα παρασκήνια.

Ήταν άριστος φοιτητής την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και δεν τον εντυπωσίασε καθόλου η δημοκρατία. Άφησε την ακαδημαϊκή καριέρα για να σκαρφαλώσει τα σκαλοπάτια της πολιτικής στο Πεκίνο. Δεν παρέστη στη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι απόψεις και οι συμβουλές του την καθόρισαν.

Οι New York Times παρουσίασαν τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο λίγοι στην προσπάθεια της Κίνας να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, τον Γουάνγκ Χουνίνγκ, ικανότατο «στρατηγό», που έχει υπηρετήσει τρεις κινέζους προέδρους από τα παρασκήνια.

Ο 63χρονος Γουάνγκ είναι από τους εξ απορρήτων του Σι. Επί χρόνια υποστηρίζει ότι η Κίνα χρειάζεται ένα ισχυρό, αυταρχικό κράτος, προκειμένου να ανακτήσει το μεγαλείο της ύστερα από έναν αιώνα ταπείνωσης από τις ξένες δυνάμεις. Ο Γουάνγκ βοήθησε τον Σι να οδηγήσει την Κίνα σε μια «νέα εποχή» παγκόσμιας κυριαρχίας, κρατώντας την κοινωνία υπό το στενό έλεγχο του κόμματος.

Οι προσπάθειές του αναγνωρίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν εξελέγη στην πανίσχυρη επταμελή Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διατελέσει ποτέ κυβερνήτης επαρχίας ή υπουργός.

Ο Γουάνγκ έπαιξε ρόλο-κλειδί στη συνέχιση του μονοκομματισμού στην Κίνα, όχι μόνο επί Σι αλλά και επί των προκατόχων του, Χου Τζιντάο και Τζιανγκ Ζεμίν. Τον αποκαλούν «το μυαλό πίσω από τρεις ανώτατους ηγέτες».

Τράβηξε την προσοχή της κινεζικής ηγεσίας στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν, ως καθηγητής πανεπιστημίου στη Σαγκάη, προώθησε την ιδέα του «νεο-αυταρχισμού», δηλαδή ότι μια χώρα μεγάλη και φτωχή όπως η Κίνα χρειαζόταν ένα στιβαρό χέρι για να την εκσυγχρονίσει προτού σκεφθεί καν να την εκδημοκρατίσει.

Την ώρα που άλλοι υποστήριζαν ότι η Κίνα δεν θα μπορούσε ποτέ να εκσυγχρονιστεί χωρίς να εκδημοκρατιστεί (το οποίο οδήγησε στο φοιτητικό κίνημα που πατάχθηκε στην Πλατεία Τιανανμέν το 1989), ο Γουάνγκ έγραψε σε άρθρο του το 1988 ότι μια πεφωτισμένη απολυταρχία θα είναι «ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη διανομή των κοινωνικών πόρων» προκειμένου «να προωθήσει ταχεία οικονομική ανάπτυξη».

Ο Σι, ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας των τελευταίων δεκαετιών, βρήκε στο πρόσωπο του Γουάνγκ τον «ιδεολογικό αδερφό» του. Λέγεται ότι ο Γουάνγκ βοήθησε στη συγγραφή των κορυφαίων ρήσεων του Σι, όπως εκείνη που το κόμμα ενέταξε στο Σύνταγμα τον περασμένο μήνα, υψώνοντας τον Σι στο ίδιο βάθρο με τον Μάο.

Τάνια Μποζανίνου

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024