Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πυρηνική συνεργασία και S-400 στη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Πυρηνική συνεργασία και S-400 στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Με αναφορές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία Rosatom στο Ακκουγιου της Τουρκίας, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος το 2023, ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο Σότσι.

Με αναφορές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία Rosatom στο Ακκουγιου της Τουρκίας ολοκληρώθηκε, χθες Δευτέρα, η συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο Σότσι.

Μάλιστα, η τελετή για τον θεμέλιο λίθο του σταθμού, τα έργα κατασκευής του οποίου όμως έχουν ήδη αρχίσει, θα γίνει σε δύο με τρεις εβδομάδες παρουσία των δυο ηγετών.

Πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα, στο μαραθώνιο τετ-α- τετ των δυο ηγετών κυριάρχησαν η Συρία, αλλά και η αμυντική συνεργασία με την αγορά των ρωσικών πυραύλων αντιαεροποτρικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Το κλίμα στη συνάντησή Πούτιν-Ερντογάν ήταν θερμό. Αμφότεροι έκαναν λόγο για «πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», οι οποίες επέστρεψαν στο προ της κρίσης επίπεδο που είχε προκαλέσει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας το 2015.

«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας έχουν φθάσει σε ένα «πολύ προχωρημένο επίπεδο».

Ο κ.Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά για να επιτύχει αυτό τον στόχο, είπε ότι θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και της απαγόρευσης θεώρησης βίζας για τους επιχειρηματίες.

Πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα, στο μαραθώνιο τετ-α- τετ των δυο ηγετών κυριάρχησαν η Συρία, αλλά και η αμυντική συνεργασία με την αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία.

Ο πυρηνικός σταθμός απέναντι από την Κύπρο

Εκτός από τα έργα κατασκευής που έχουν ήδη ξεκινήσει, η ρωσική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα εκδοθεί εντός του έτους η άδεια λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο και κοντά στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Η ανέγερση του σταθμού, συμπεριλαμβανομένων και των υδραυλικών εγκαταστάσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η αρχική συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιου υπεγράφη το 2010, μετά την ανάθεση του έργου από την τουρκική κυβέρνηση στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Ο σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, θα είναι ισχύος 4.800 MWatt και η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει 20 δισ. δολάρια. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το σταθμό προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023.

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024