Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πίσω στα θρανία για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «STEMpowering Youth»

Πίσω στα θρανία για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «STEMpowering Youth»

...

Πιστό στη φιλοσοφία «Connecting for Good», το Ίδρυμα Vodafone θέτει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του τo σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων που αξιοποιούν την τεχνολογία για το κοινό καλό. Ένα από τα προγράμματα που έκανε το ντεμπούτο του το Φεβρουάριο του 2017 και επιστρέφει, μετά την επιτυχία του Α’ κύκλου, είναι το Πρόγραμμα «STEMpowering Youth», που σχεδιάζει και υλοποιεί δωρεάν εξωσχολικά εργαστήρια STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές γυμνασίων και λυκείων, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Τα εργαστήρια εισάγουν την έννοια της καινοτομίας στην τοπική κοινωνία, με την παιδική εφευρετικότητα να αξιοποιείται δημιουργικά και να προσανατολίζεται προς κοινωφελείς κατευθύνσεις με στόχο την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας στις περιοχές όπου υλοποιείται.

Ένα καπέλο με γυαλιά για τυφλούς που διαθέτει αισθητήρες για την αυτονομία κινήσεων ανθρώπων με προβλήματα όρασης: Δεν είναι κάποιο εργαλείο που έχει δημιουργηθεί από κάποιον τεχνολογικό κολοσσό, αλλά από έναν μαθητή της Ξάνθης που παρακολούθησε το πρόγραμμα.




Ένα αυτοκίνητο-ξυπνητήρι που χρησιμεύει για να ξυπνούν πιο αποτελεσματικά και με πιο ευχάριστο τρόπο άνθρωποι που έχουν πρόβλημα στο πρωινό ξύπνημα: Δεν το παραγγείλαμε από κάποιο site με «έξυπνα» lifestyle gadgets, το εμπνεύστηκαν και το έφτιαξαν δυο μαθητές, επίσης από την Ξάνθη, που διδάχτηκαν STEM στα εργαστήρια και ήθελαν να βοηθήσουν του συμμαθητές τους που είχαν πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα.

Ένα θερμοκήπιο για εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, μια οικολογική κατασκευή ιδανική για νησιωτικό κλίμα: Δεν την υλοποίησαν εξειδικευμένοι γεωπόνοι, αλλά μια ομάδα τριών μαθητών από τη Ρόδο.

Ένας 3D εκτυπωτής που πλέον αποτελεί κομμάτι του σχολικού εξοπλισμού ενός γυμνασίου στην Κάλυμνο: Δεν τον αγόρασαν από κάποια αλυσίδα καταστημάτων που εμπορεύεται σχετικά προϊόντα, τον έφτιαξαν άλλοι τρεις μαθητές που συμμετείχαν στο πρότζεκτ.

Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις πρωτότυπες, καινοτόμες, δημιουργικές, ενίοτε συγκινητικές ή ίσως και φιλόδοξες ιδέες που είχαν τα 190 παιδιά που πέρασαν 2 μήνες στο Πρόγραμμα «STEMpowering Youth».

Τι είναι όμως το πρόγραμμα «STEMpowering Youth»; Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCO (Science Communication) και την Ελληνογερμανική Αγωγή, που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, απομακρυσμένων ή και ακριτικών περιοχών της χώρας, με λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών δημιουργικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Μέσω των εργαστηρίων STEM, οι μαθητές ανακαλύπτουν ταλέντα, εξελίσσουν δεξιότητες, που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, και γνωρίζουν στην πράξη πώς να σχεδιάζουν ή να επεξεργάζονται καινοτόμες εφαρμογές STEM για την επίλυση ζητημάτων και προκλήσεων της καθημερινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά, μεταξύ άλλων, κατασκευάζουν το δικό τους τηλεσκόπιο, παρακολουθούν σε ψηφιακή πλατφόρμα τις τροχιές των πλανητών, ακολουθούν τα βήματα του Γαλιλαίου κάνοντας χρήση του ψηφιακού πλανητάριου Stellarium, κατανοούν τη λογική του προγραμματισμού και της συνδεσμολογίας ενός κυκλώματος και εξερευνούν τη λειτουργία και τη δημιουργία του GPS, με παραδείγματα συντεταγμένων από δορυφόρους και εύρεση σημείων μέσω διαδραστικού χάρτη.

Παράλληλα, το πρόγραμμα «STEMpowering Youth» δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να επεκτείνουν τις STEM γνώσεις τους, αλλά και να δημιουργήσουν μεταξύ τους μια κοινότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ιδεών. Ταυτόχρονα, ενισχύονται και τα τοπικά σχολεία, μέσα από τη δημιουργία STEM εργαστηρίων που βασίζονται σε οικονομικά υλικά, σχεδιασμένα ώστε να εξυπηρετούν το αναλυτικό πρόγραμμα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Τα εργαστήρια επιστρέφουν λοιπόν στα σχολεία της Θράκης και των Δωδεκανήσων! Ο Β’ κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε μαθητές της Ξάνθης, της Κομοτηνής, του Διδυμότειχου, της Ορεστιάδας, της Γλαύκης στα Πομακοχώρια, της Ρόδου, της Πάτμου, της Κω και της Καλύμνου. Για τους επόμενους δυο μήνες, εκεί θα χτυπάει η καρδιά της σχολικής καινοτομίας, διάδρασης και ενεργητικής μάθησης.



Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα «STEMpowering Youth» στο
http://www.vodafone.gr/portal/stem

Advertorial

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024