Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η γυναίκα στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Η γυναίκα στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Στη «γλυκιά» γυναίκα, δηλαδή την πάσχουσα από διαβήτη είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, με στόχο να αναδειχθεί το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

Στη «γλυκιά» γυναίκα, δηλαδή την πάσχουσα από σακχαρώδη διαβήτη είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, με στόχο να αναδειχθεί το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον.

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στο κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο «γλυκές» από τους άνδρες σε αναλογία 3:2. Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών με Σακχαρώδη Διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 200 εκατομμύρια, ενώ αποτελεί την 9η αιτία θανάτου των γυναικών, παγκοσμίως, και προκαλεί 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως», επισημαίνει ο Χρήστος Σπ. Ζούπας, Παθολόγος-Διαβητολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ).

Και προσθέτει ότι «το πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, με ανδροκρατούμενες κοινωνίες, αποτελεί πολλές φορές ένα «στίγμα», που επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία».

Η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη στη ζωή της γυναίκας, καθίσταται ευκολότερα αισθητή, αν αναλογιστεί κανείς ότι δύο στις πέντε γυναίκες ασθενείς είναι αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ μια στις επτά γυναίκες προέρχονται από γυναίκες με διαβήτη κύησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες, που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά), πιθανότατα εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και το παρελθόν οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη στερούνταν το δικαίωμα στη μητρότητα σήμερα, χάρις στην ινσουλίνη και στις προόδους της Ιατρικής γενικότερα, οι ασθενείς καταφέρνουν να γεννούν φυσιολογικά παιδιά.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Ειδικά για τις γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1 ή 2 ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει φυσιολογικό αποτέλεσμα και λιγότερα προβλήματα υγεία για τη μητέρα και το νεογνό.

Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, με την πιθανότητα επιβίωσης να είναι χαμηλότερη απ’ αυτή τον ανδρών που έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Συνεπώς «η εξασφάλιση σε κάθε γυναίκα να μπορεί να ενημερώνεται και να έχει πρόσβαση σε κάθε φαρμακευτική και τεχνολογική πρόοδο, που της προσφέρει καλύτερη ρύθμιση και ποιότητα ζωής, πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα κάθε οργανωμένης κοινωνίας», σύμφωνα τον πρόεδρο της ΕΠΑΜΕΔΙ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άτομα ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη στην ενήλικη ζωή, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, από πολύ μικρή ηλικία και την δημιουργία απρόβλεπτων συνεπειών για την ποιότητα και το μέλλον των παιδιών.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής «μάστιγας», θα είναι αδύνατο σε λίγα χρόνια να μπορέσουμε να καλύψουμε αποτελεσματικά και «ασφαλιστικά», σε παγκόσμιο επίπεδο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με σακχαρώδη διαβήτη», προειδοποιεί ο κ. Ζούπας.

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Σήμερα, κάθε ασθενείς με διαβήτη μπορεί να ρυθμίσει τη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024