Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Ο καθαριστής χαλιών που έφτιαξε ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο

Κίνα: Ο καθαριστής χαλιών που έφτιαξε ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο

Στο Σιτζόου, μια μικρή πόλη στην νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά κινεζικά ξυλάκια για να ανακατεύουν τυρόπηγμα με το οποίο φτιάχνεις «rushan» ένα είδος τυριού, ενώ οι επισκέπτες τους παρακολουθούν.

Στο Σιτζόου, μια μικρή πόλη στην νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, οι
εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά κινεζικά ξυλάκια για να
ανακατεύουν τυρόπηγμα με το οποίο φτιάχνεις «rushan» ένα είδος τυριού,
ενώ οι επισκέπτες τους παρακολουθούν.

Το ξενοδοχείο Linden Center το οποίο διευθύνεται από τον Αμερικανό Μπράϊαν Λίντεν ο οποίος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του για να ζήσει σε αυτή την μικρή επαρχία της Κίνας, κρύβει μεγάλη ιστορία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή τους, οι τουρίστες που έρχονται από κάθε γωνιά της Κίνας αλλά και το εξωτερικό μπορούν να γνωρίσουν τους ανθρώπους της φυλής Bai, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού.

«Αν και είμαι ξένος, πάντα ονειρευόμουν να βρώ έναν τρόπο να μάθω, να μοιραστώ και να ανακαλύψω την κινεζική κουλτούρα, και το Linden Center μου δίνει αυτήν την δυνατότητα» λέει ο Λίντεν.
Το κέντρο βοηθά στη διατήρηση τοπικών παραδόσεων όπως τα Φεστιβάλ της Δάδας και της Μεταφύτευσης Ρυζιού.

Ξεκίνησε ως καθαριστής χαλιών και κατέληξε ξενοδόχος

Το ταξίδι του Λίντεν στην Κίνα ξεκίνησε το 1984 όταν δούλευε ως καθαριστής χαλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε ένα φίλος του τον προσκάλεσε στην Κίνα, όπου έπαιξε αρκετούς ρόλους σε ταινίες, εργάστηκε ως φωτογράφος και ταξίδεψε ευρέως.

Στη συνέχεια επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και, το 2004, πούλησε το σπίτι του και έφερε τη σύζυγό του και τους δύο γιους του στην Κίνα, όπου ξεκίνησε μια περιπέτεια δύο χρόνων στη διάρκεια της οποίας διέσχισε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

«Οι γιοι μου έπρεπε να μελετήσουν, έτσι τα ξενοδοχεία και τα τρένα έγιναν αίθουσες διδασκαλίας» λέει ο Λίντεν. « Όταν ήταν δύσκολο να βρούμε εισιτήρια για το τρένο, μέναμε σε δωμάτια» προσθέτει.
«Θέλαμε απλά να δείξουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κυνηγάς τα όνειρά σου και πώς οι γονείς τους μπορούν να τα κάνουν πραγματικότητα».

Ταξιδεύοντας από τη βορειοδυτική έως τη νότια χώρα, η οικογένεια Λίντεν ψήφιζε για το εάν θα έμενε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, ή θα συνέχιζε να μετακινείται και τελικά εγκαταστάθηκε στο Σιτζόου. Η πόλη είναι ανάμεσα στη λίμνη Ερχάι και το βουνό Σανγκ, καθιστώντας την «τόπο ειδυλλιακής ομορφιάς», όπως την περιέγραψε ο κινέζος συγγραφέας Λάο Σε στο βιβλίο του για την Γιουνάν.

Το κτίριο της οικογένειας Γιανγκ

Αυτό που τράβηξε την προσοχή του Λίντεν στο Σιτζόου ήταν το κτίριο της οικογένειας Γιανγκ, ένα κτίριο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής Bai. Χτίστηκε το 1948 και τέθηκε υπό εθνική προστασία το 2001. Ο Λίντεν ήθελε να μετατρέψει το κτίριο αυτό σε ξενοδοχείο μπουτίκ και τελικά μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων με την τοπική κυβέρνηση, κατάφερε να του δοθεί η άδεια.

Αντί όμως να προσλάβει έναν επαγγελματία αρχιτέκτονα, η οικογένεια Λίντεν αποφάσισε να το ανακαινίσει μόνη της. « Μόνο το κόστος της πυρασφάλειας και του επανεξοπλισμού ξεπέρασε το ένα εκατ. γιουάν (151.000 δολάρια ΗΠΑ)» λέει ο Λίντεν.

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, περνούσε το μισό του χρόνο στο εργοτάξιο και το άλλο μισό στο χωριό, μιλώντας με τους ανθρώπους, κάνοντας φίλους και εξηγώντας τους τι κάνει.
«Εάν το Linden Center θέλει πραγματικά να αποτελεί μέρος του Σιτζόου είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού» εξηγεί.

Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν στην ανακαίνιση και το κέντρο απασχολεί σήμερα περίπου 50 άτομα.
« Θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε με τους μισούς μόνο από αυτούς, θέλω όμως να βοηθήσω τους ντόπιους» λέει ο Λίντεν.

Το 2008, μετά από σχεδόν εννέα μήνες εργασιών το Linden Center άνοιξε τις πύλες του με την αρχική του σύνθεση και τα ευαίσθητα ξυλόγλυπτα του άθικτα. Από την αρχή, το κέντρο ήταν περισσότερο ένας τόπος πολιτιστικών ανταλλαγών, παρά ένα ξενοδοχείο. Όταν άνοιξε, ο Λίντεν προσκάλεσε δεκάδες ξένους ζωγράφους να δουλέψουν εκεί. Χρόνια αργότερα, το κέντρο διευρύνθηκε με πέντε μεγάλες αυλές και 16 δωμάτια ξενοδοχείου.

Εκτός από διαμονή και φαγητό, οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε κάθε είδους πολιτιστικές δραστηριότητες όπως βαφή υφαντών και μαθήματα μαγειρικής. Μία από τις αυλές έχει γίνει χώρος εκπαίδευσης, όπου έρχονται φοιτητικές ομάδες από όλον τον κόσμο και πανεπιστήμια όπως το Γέιλ και το Στάνφορντ των ΗΠΑ, καθώς και το πανεπιστήμιου Φουντάν της Κίνας.
« Στο Linden Center βρήκα τον τρόπο να μάθω, να μοιρασθώ και να εξερευνήσω τον κινεζικό πολιτισμό» λέει ο Λίντεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024