Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποτροπιάζει ο καρκίνος μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων

Υποτροπιάζει ο καρκίνος μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων

Ο καρκίνος του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, μπορεί να επανεμφανιστεί ακόμα και 20 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και θεραπεία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Τhe New England Journal of Medicine.

Ο καρκίνος του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, μπορεί να επανεμφανιστεί ακόμα και 20 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και θεραπεία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Τhe New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χονγκτσάο Παν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 88 κλινικές δοκιμές, που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 63.000 γυναίκες με καρκίνο μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς και οι οποίες είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον πενταετή θεραπεία μετά από την οποία δεν είχαν υπήρχαν ενδείξεις της νόσου.

Ωστόσο, εντός των επόμενων 15 ετών διαπιστώθηκε επανεμφάνιση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος (οστά, ήπαρ, πνεύμονες κ.α.), κάτι που συνέβη ακόμη και 20 χρόνια μετά από την αρχική διάγνωση.

Ο κίνδυνος υποτροπής σχετιζόταν με το μέγεθος του αρχικού όγκου και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και με τον αριθμό των λεμφαδένων όπου είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος επανεμφάνισης αφορούσε τις γυναίκες είχαν τους μεγαλύτερους αρχικούς όγκους, καθώς επίσης καρκίνο σε τέσσερις ή περισσότερους λεμφαδένες. Για τις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος υποτροπής και μετάστασης ήταν 40% την επόμενη 15ετία. Οι γυναίκες με μικρούς αρχικούς όγκους και καμία εξάπλωση στους λεμφαδένες είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο (10%).

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παραμείνει σε «ύπνωση» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από πολλά χρόνια να εξαπλωθεί», σημειώνει ο Δρ Παν.

Οι ογκολόγοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η πενταετής θεραπεία με ταμοξιφαίνη μειώνει περίπου στο μισό την πιθανότητα υποτροπής στη διάρκεια της θεραπείας και σχεδόν κατά ένα τρίτο μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι αναστολείς αρωματάσης, που έχουν αποτέλεσμα μόνο σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής και θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η επέκταση της αρχικής θεραπείας για άλλα πέντε χρόνια είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, γεγονός που έχει ανοίξει τη συζήτηση αν κάθε ασθενής θα πρέπει να συνεχίζει τη θεραπεία για μια δεκαετία.

Οι απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες είναι σπάνιες με αυτές τις θεραπείες, όμως, έχουν επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών (εξάψεις, ξηρότητα κόλπου κ.α.). Οι αναστολείς αρωματάσης μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση, πόνους στις αρθρώσεις, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.α. Μερικές ασθενείς επιλέγουν να σταματήσουν πρόωρα τη θεραπεία εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων.

Υπό το βάρος των νέων ευρημάτων, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς «θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να επεκτείνουν τη θεραπεία τους πέραν της πενταετίας, παρά τις όποιες παρενέργειες, προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω την πιθανότητα υποτροπής της νόσου».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024