Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Έξυπνο» ρολόι ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος

«Έξυπνο» ρολόι ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος

Ελβετοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα «έξυπνο» περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος.

Ελβετοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα «έξυπνο» περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μοχαμέντ Σιλάιχ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Όταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.), τις οποίες μπορεί να καταγράψουν οι αισθητήρες της «έξυπνης» συσκευής. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ερμηνεύει κατάλληλα τα βιολογικά σήματα και ενημερώνει τη γυναίκα με το σχετικό μήνυμα.

Χάρη στο σύστημα «βαθιάς» μάθησης που χρησιμοποιεί και της επιτρέπει να μαθαίνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά κάθε διαφορετικής γυναίκας, η συσκευή μπορεί να την ενημερώσει όχι μόνο πότε έμεινε έγκυος, αλλά και πότε υπάρχει το καλύτερο «παράθυρο» χρόνου για να μείνει έγκυος.

Το «έξυπνο» περικάρπιο-ρολόι Ava αναμένεται να κοστίζει περίπου 220 ευρώ και οι ερευνητές σχεδιάζουν δοκιμές του σε πραγματικές συνθήκες έως το τέλος του 2017. Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη περίπου μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη, δηλαδή εξίσου γρήγορα με το πιο γρήγορο τεστ που υπάρχει σήμερα.

«Αντί μια γυναίκα να ξυπνά κάθε πρωί και να προσπαθεί να ουρήσει πάνω σε μια λωρίδα για να ανιχνεύσει την αύξηση της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης, θα μπορεί απλώς να φορά το περικάρπιο μέρα-νύχτα», εξήγησε ο Δρ Σιλάιχ.

Και πρόσθεσε ότι, αν η γυναίκα συνεχίσει να φορά στο χέρι της τη συσκευή και αφότου μείνει έγκυος, μπορεί -με την κατάλληλη βελτίωση του αλγόριθμου- να λαμβάνει προειδοποιήσεις για ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα, π.χ. προεκλαμψίας.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024