Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιστημονικό παράδοξο: Έμεινε έγκυος ενώ ήταν ήδη έγκυος

Επιστημονικό παράδοξο: Έμεινε έγκυος ενώ ήταν ήδη έγκυος

Μια σπάνια για τα ιατρικά χρονικά δίδυμη κύηση φέρνει στο φως η εφημερίδα New York Post. Μια 31χρονη γυναίκα από την Καλιφόρνια κατάφερε να μείνει έγκυος ενώ ήταν ήδη εγκυος και μάλιστα γέννησε επιτυχώς τα «δίδυμα», τα οποία όμως είχαν διαφορετικούς βιολογικούς γονείς.

Μια σπάνια για τα ιατρικά χρονικά δίδυμη κύηση φέρνει στο φως η εφημερίδα New York Post. Μια 31χρονη γυναίκα από την Καλιφόρνια κατάφερε να μείνει έγκυος ενώ ήταν ήδη εγκυος και μάλιστα γέννησε επιτυχώς τα «δίδυμα», τα οποία όμως είχαν διαφορετικούς βιολογικούς γονείς.

Η 31χρονη Τζέσικα Άλλεν, συμφώνησε να γίνει παρένθετη μητέρα για ένα ζευγάρι Κινέζων που είχε γνωρίσει μέσω πρακτορείου παρένθετης μητρότητας στην βόρεια Καλιφόρνια. Τον Απρίλιο του 2016, οι γιατροί με την διαδικασία της εξωσωματικής αναπαραγωγής δημιούργησαν ένα έμβρυο με γενετικό υλικό του ζεύγους των Κινέζων και το εμφύτευσαν στη συνέχεια στη μήτρα της Τζέσικα.

Κι ενώ κυοφορούσε επιτυχώς το έμβρυο των ζεύγους των Κινέζων, όταν διένυε την έκτη εβδομάδα της κύησης έμαθε ότι τελικά ήταν έγκυος σε δίδυμα. «Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη», δήλωσε στο ABC News η παρένθετη μητέρα και συμπλήρωσε ότι η πρώτη της σκέψη ήταν πως το έμβρυο είχε διαχωριστεί, με αποτέλεσμα δύο μονοζυγωτικά δίδυμα.

Ένα μήνα αφότου γέννησε τα δύο νεογνά, έμαθε ότι τα «δίδυμα» δεν ήταν όμοια. Εξάλλου ήταν διαφορετικά και το τεστ DNA επιβεβαίωσε ότι το ένα ήταν βιολογικό τέκνο της Τζέσικα και το άλλο ήταν των Κινέζων.

«Τελικά απεδείχθη όταν επρόκειτο για επικύηση, μια σπάνια ιατρική περίπτωση», δήλωσε η παρένθετη μητέρα στην New York Post.

Σύμφωνα με τον Δρ Σάιμα Αφταμπ, ιατρικό διευθυντή του Κέντρου Εμβρυϊκής Φροντίδας στο Νοσοκομείο Παίδων Nicklaus, η επικύηση συμβαίνει όταν μια γυναίκα μένει έγκυος ενώ ήδη κυοφορεί.

Συνήθως, όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, αρκετές βιολογικές διαδικασίες συμβαίνουν για να την εμποδίσουν να μείνει έγκυος και πάλι. Το σώμα της εκκρίνει ορμόνες που αναστέλλουν την ωορρηξία, ένα «πώμα» βλέννης αναπτύσσεται στη μήτρα εμποδίζοντας το σπέρμα να ταξιδέψει προς την μήτρα, ενώ τα τοιχώματα της μήτρας αλλάζουν καθιστώντας δυσκολότερη την εμφύτευση ενός δεύτερου εμβρύου.

«Αλλά κατά την επικύηση η γυναίκα συνεχίζει να έχει ωορρηξία ακόμα και αφού έχει μείνει έγκυος και οι ωοθήκες της απελευθερώνουν ωάριο που στην συνέχεια γονιμοποιείται, με αποτέλεσμα την δεύτερη κύηση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην επικύηση τα δύο έμβρυα ειναι διαφορετικής ηλικίας κυοφορίας, με λίγες εβδομάδες διαφορά. Είναι τελείως διαφορετικό από την περίπτωση των ετερόζυγων διδύμων, όπου δύο ωάρια γονιμοποιούνται ταυτόχρονα και τα έμβρυα έχουν την ίδια ηλικία κυοφορίας», εξηγεί ο Δρ Αφταμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως η επικύηση να συμβαίνει συχνότερα απ’ ότι καταγράφεται διότι τα δύο έμβρυα είναι τόσο κοντινής ηλικίας που θεωρούνται πραγματικά δίδυμα. Οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν το φαινόμενο μόνο όταν οι διαφορές είναι εμφανείς στην ωρίμανση των εμβρύων ή όταν, όπως στην περίπτωση της Τζέσικα, τα νεογνά έχουν διαφορετικούς γονείς ή πατέρα, οπότε και είναι ευκολότερο να εντοπιστούν.

Πάντως η Τζέσικα Άλλεν δηλώνει χαρούμενη που ένα εκ των δύο παιδιών είναι δικό της. «Κυοφορούσα το δικό μου παιδί και δεν το γνώριζα», ανέφερε περιχαρής στο ABC News.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η νομική διαδικασία για να πάρει η Τζέσικα την γονική επιμέλεια του βιολογικού της τέκνου ήταν μακρά και δύσκολη, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί παρένθετης μητρότητας ο γιος της δεν θεωρούνταν παιδί της κατά τον νόμο όταν γεννήθηκε. Τελικά, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Τζέσικα και ο σύζυγος της κατάφεραν να πάρουν την επιμέλεια του παιδιού.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024