Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Τραμπ

Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Τραμπ

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ.Τράμπ να τον υποδέχεται στην είσοδο με χαμόγελο ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Το επόμενο πλάνο ήταν με τους δύο ανδρες να κάθονται στο χώρο της συνάντησης και να ανταλλάσσουν θερμά λόγια. Σπουδαίο σύμμαχο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ντ.Τραμπ και αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει. Ελπίζω ότι σήμερα θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για κρίσιμη συγκυρία για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να τον υποδέχεται στην είσοδο με χαμόγελο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών.


Το επόμενο πλάνο ήταν με τους δύο άνδρες να κάθονται στο χώρο της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο και να ανταλλάσσουν θερμά λόγια, στο πλαίσιο του καθιερωμένου σύντομου διαλόγου μπροστά στις κάμερες.

Σπουδαίο σύμμαχο και πιστό φίλο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ντ.Τραμπ και αναγνώρισε τις προσπάθειες που κάνει μιλώντας για τέλος της κρίσης. Θα δούμε τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για εμάς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνοντας θα έλεγε κανείς «κατευθείαν στο ψητό».

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά, τεράστια βήματα προόδου και θα επιστρέψει» είπε ο Ντ.Τραμπ υπογραμμίζοντας τον σεβασμό των ΗΠΑ στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα.

«Εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα θα βοηθήσει εμάς. Έχουμε μακροχρόνια σχέση. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολιάζοντας ότι τα F-16 είναι σπουδαία αεροπλάνα.

Ελπίζω ότι σήμερα θα έχουμε εποικοδομητική συζήτηση είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κρίσιμη συγκυρία για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την πρόσκληση του και την υποδοχή, και τόνισε ότι σήμερα είναι πολύ σημαντική στιγμή για τη στρατηγική μας συμμαχία.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Εξέφρασε την βούληση της Ελλάδας να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών, ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του με αναφορά στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Και η αμήχανη στιγμή: πριν αναχωρήσουν οι δημοσιογράφοι από το χώρο και αφήσουν τους δύο ηγέτες να μιλήσουν κάποιος έκανε ερώτηση στον Τράμπ για ….το Obamacare.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ @POTUS στο Oval Office. Μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων. pic.twitter.com/bRTjof1oPX

Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.

Σημειώνεται ότι σε αυτές τις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετέχουν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι ΜακΜάστερ και ο σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή»

Στις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνεδρίασης των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Τράμπ αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας και στη θετική πορεία της οικονομίας, τονίζοντας τη συμβολή του τουρισμού. Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν.

«Είστε στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου, ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει, ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη με νούμερα ρεκόρ. Έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, κατά την έναρξη της συνάντησης των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαριστώντας για άλλη μια φορά για τη φιλοξενία, τόνισε ότι προσδοκούμε να διευρύνουμε τη στρατηγική συνεργασία μας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα «είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία έχουμε κοινές βλέψεις και συμφέροντα», ενώ κάλεσε τον Ντ.Τράμπ να επισκεφθεί τη χώρα.

«Ελπίζω κάποια στιγμή να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος», είπε ο κ. Τσίπρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο ρόλο της ομογένειας στην Αμερική.

Στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένες οι κοινές δηλώσεις Τραμπ-Τσίπρα, οι οποίοι θα απαντήσουν και σε τέσσερις ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ωστόσο δεν αποκλείεται η συνάντηση να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Α.Τ

in.gr

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024