Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο

Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα, ο Ερντογάν συνεχίζει να εξαπολύει ευθείες βολές. Επικρίνει τις ΗΠΑ για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, με αφορμή τη σύλληψη του τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη Μετίν Τολούζ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία.

Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα, ο Ερντογάν συνεχίζει να εξαπολύει ευθείες βολές. Επικρίνει τις ΗΠΑ για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, με αφορμή τη σύλληψη του τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη Μετίν Τολούζ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία.

Οι εκπρόσωποι των αμερικανών ψεύδονται όταν λένε ότι δεν μπορούν να συναντηθούν με το Μετίν Τολούζ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.

«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους, του προξενείου μετά την σύλληψη του στις 4 Οκτωβρίου. Χρειάζονται το σχετικό έγγραφο ( το κατηγορητήριο-σ.σ). Αυτό δεν θα τους το δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές, ενώ την Τουρκία την ανησυχεί σοβαρά η διπροσωπία εκείνων που αυτοαποκαλούνται εταίροι της Άγκυρας.

«Σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρώμικα παιγνίδια, τα οποία έχουν αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα που είναι δύσκολο να τα κρύψουν», δήλωσε ο Ερντογάν και για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες που σχετίζονται με το ΡΚΚ που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν μετά τη σύλληψη του Τολούζ, τον οποίον οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για διενέργεια κατασκοπείας, για δραστηριότητες που υπονομεύουν την συνταγματική τάξη της χώρας , όπως και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις κατηγορίες αυτές ανυπόστατες που τορπιλίζουν τις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με την Τουρκία

Από τις 8 Οκτωβρίου η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία έχει σταματήσει να χορηγεί μεταναστευτικές θεωρήσεις εισόδου (βίζες). Η Άγκυρα εν συνεχεία σταμάτησε να χορηγεί βίζες σε αμερικανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμώρησαν τους τούρκους όσο και τους αμερικανούς πολίτες, αναστέλλοντας τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου» είχε δηλώσει ο τούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι έλαβε μια συναισθηματική και ανάρμοστη απόφαση έναντι ενός συμμάχου.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε επισημάνει πως η διένεξη θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, όμως υπερασπίσθηκε τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο, η οποία προκάλεσε την κίνηση των ΗΠΑ και την αντίδραση έπειτα από μερικές ώρες της Τουρκίας, που ανέστειλε κι αυτή τις βίζες στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας.

ΝΑΤΟ: ΗΠΑ και Τουρκία να επιλύσουν τις διενέξεις τους

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Τουρκία να «επιλύσουν» τις «διενέξεις» τους και να «βρουν το συντομότερο δυνατόν λύσεις» στην κρίση με τις θεωρήσεις εισόδου, ενώ προειδοποίησε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

«Εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτές τις διενέξεις» ανάμεσα στις δύο αυτές σημαντικές στρατιωτικά δυνάμεις της Ατλαντικής συμμαχίας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η συνεργασία με την Άγκυρα είναι «κρίσιμης σημασίας» στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία.

Εξάλλου ερωτηθείς σχετικά με την πολεμική ρητορική που χρησιμοποιεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν αναφέρεται στη βορειοκορεατική κρίση, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «η χρήση της στρατιωτικής ισχύος θα έχει καταστροφικές συνέπειες, πιστεύω πως κανείς δεν το θέλει πραγματικά αυτό».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν και να υπερασπισθούν τους συμμάχους τους, αλλά ταυτόχρονα είμαι απολύτως σίγουρος ότι κανείς δεν θέλει μια στρατιωτική λύση», πρόσθεσε.

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024