Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η LG ετοιμάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών λιθίου στην Ευρώπη

Η LG ετοιμάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών λιθίου στην Ευρώπη

Η LG ανακοίνωσε την κατασκευή βιομηχανικής μονάδας κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου στην Ευρώπη η οποία –αρχικά τουλάχιστον- θα αποτελέσει την μεγαλύτερη του είδους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Η κορεατική LG Chem ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα εγκαινιάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου στην Πολωνία το οποίο, σύμφωνα με τις συστάσεις, θα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα κατασκευής μπαταριών για αυτοκίνητα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσδοκώμενης αυξημένης ζήτησης για την κατασκευή μπαταριών καθώς, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύουν να αυξήσουν γεωμετρικά τις αντίστοιχης τεχνολογίας προτάσεις στην γκάμα τους, στο άμεσο μέλλον, με φόντο και την ολοένα αυξανόμενη πρόθεση κρατών της Ε.Ε. να «εξοστρακίσουν» σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αρχικά στα όρια των μεγάλων πόλεών τους, ξεκινώντας από τα οχήματα που εξοπλίζονται με diesel κινητήρες.

Το εργοστάσιο της LG το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αντιστοιχεί σε επένδυση 1,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κατασκευαστεί στο Wroclaw, πόλη η οποία απέχει 190 χλμ. από τα γερμανικά σύνορα και θα κατασκευάζει 100.000 μπαταρίες ιόντων λιθίου ετησίως, ξεκινώντας από το 2018.

Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο τα εργοστάσιο της LG το οποίο θα απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους, θα κατασκευάζει εξαρχής τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ευρωπαϊκό έδαφος ή θα εισάγει ένα μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων από την Κορέα, ωστόσο σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η βιομηχανική μονάδα θα διαθέτει κέντρο έρευνας και εξέλιξης το οποίο θα επανδρωθεί από 400 μηχανικούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων το λίθιο, θα εισάγονται από την Κορέα, αρχικά τουλάχιστον, με την προοπτική προοδευτικά να γίνει εφικτή η συνεργασία με Πολωνούς και Ευρωπαίους προμηθευτές.

Σε ό,τι αφορά την τάξη μεγέθους της δυναμικότητας του ευρωπαϊκού εργοστασίου της LG, η προοπτική κατασκευής 100.000 μπαταριών ιόντων λιθίου ετησίως αντιστοιχεί περίπου στο 10% της προβλεπόμενης δυναμικότητας παραγωγής του «Gigafactory» της Tesla στις ΗΠΑ, για το 2018.

Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο σουηδικός όμιλος ABB ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε κοινοπραξία προκειμένου να κατασκευαστεί εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου στη Σουηδία το οποίο, έως το 2023 θα είναι αντίστοιχης δυναμικότητας του προαναφερθέντος, αμερικανικού εργοστασίου της Tesla.

Έτσι, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς βάσει των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αλλά και της σχετικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή επικράτεια, το εργοστάσιο της LG είναι αμφίβολο να διατηρήσει μακροπρόθεσμα τα πρωτεία του ως του μεγαλύτερου εργοστασίου μπαταριών στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση-πρόσκληση σε Ευρωπαίους κατασκευαστές από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών και των μηχανολογικών εφαρμογών, να συμπράξουν για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών ιόντων λιθίου καθώς, αυτή την στιγμή, το σύνολο των αυτοκινήτων Ευρωπαίων κατασκευαστών που εφοδιάζονται με κάποιου είδους ηλεκτροκινητήρα, αξιοποιούν μπαταρίες που προέρχονται από χώρες της Ασίας ή τις ΗΠΑ.

auto.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024