Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης για μεγάλο διάστημα ζητά ο Πέτερ Πρετ

Παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης για μεγάλο διάστημα ζητά ο Πέτερ Πρετ

Ο οικονομολόγος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως θα ωφελούσε την οικονομία να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

Την ώρα που οι συζητήσεις για παράταση ή όχι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε πως θα ωφελούσε περισσότερο την οικονομία μια παράταση για μεγαλύτερο παρά για μικρό χρονικό διάστημα.

Όταν διαμορφώνονται «φυσιολογικότερες συνθήκες στην αγορά (…) οι επενδυτές μπορεί να γίνουν «πιο υπομονετικοί», με άλλα λόγια να είναι σε θέση να αποτιμήσουν καλύτερα την τόνωση της οικονομίας που μπορεί να αναμένεται από ένα σχέδιο αγορών (σ.σ. αξιόγραφων) που εκτελείται για ένα πιο παρατεταμένο χρονικό διάστημα», είπε ο Πρετ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνοντας μια θέση που είχε διατυπώσει πρόσφατα.

Αν και ο Πρετ δεν τάχθηκε ρητά υπέρ της πιο μακρόχρονης παράτασης των αγορών αξιόγραφων, αλλά χαμηλότερου όγκου, σημείωσε ότι η ευρωζώνη είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών και ότι καταγράφεται στέρεη, ευρείας βάσης και συνεχής ανάκαμψη.

Καθώς το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να λήξει στα τέλη της χρονιάς, η απόφαση που αναμένεται να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την 26η Οκτωβρίου, στην επόμενη συνεδρίασή του για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, θα είναι είτε μια μικρή παράτασή του με μια μέτρια μείωση του όγκου των αγορών ή μια πιο μακρόχρονη παράταση αλλά με αισθητά χαμηλότερο μηνιαίο όγκο αγορών.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς παρότι η οικονομική ανάπτυξη θεωρείται ισχυρή, χάρη (και) στο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε, ο πληθωρισμός είναι αναιμικός, και ίσως να μην ξεπεράσει τον στόχο της (λίγο κάτω από το 2%) για χρόνια.

Παρά την ανάκαμψη, «η οικονομία δεν έχει ακόμη σημειώσει επαρκή πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου» της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Πρετ. Ο ίδιος τόνισε πως παρότι έχουν υπάρξει θετικές ενδείξεις είναι ακόμη ισχνές, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συνεχίζει να είναι απαραίτητο.

Τα «γεράκια» σε θέματα νομισματικής πολιτικής λένε ότι η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε για να αυξήσει τον πληθωρισμό, επομένως πρέπει τώρα να κάνει ένα βήμα πίσω και να δώσει χρόνο στην οικονομία. Τα «περιστέρια» από την άλλη προειδοποιούν ότι μια πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και να διαγράψει τα οφέλη για την οικονομία που η τράπεζα ήλπιζε ότι θα επιτυγχάνονταν με το πρόγραμμά της. Παρά τις διαφωνίες, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο όγκος του προγράμματος.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024