Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Στο 2,2% προσγειώνει το πλεόνασμα το 2018, στρώνει έδαφος για μέτρα

ΔΝΤ: Στο 2,2% προσγειώνει το πλεόνασμα το 2018, στρώνει έδαφος για μέτρα

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% το 2018 προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Κοινώς δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές προβλέψεις, επιμένοντας ουσιαστικά στις εκτιμήσεις του Ιουλίου, γεγονός που, με τις προεργασίες για την γ' αξιολόγηση να έχουν ξεκινήσει, καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι το Ταμείο θα εγείρει απαιτήσεις για νέα μέτρα, κάτι που με τη σειρά του προοιωνίζεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% το 2018 προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του (Fiscal Monitor). Κοινώς δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές προβλέψεις, επιμένοντας ουσιαστικά στις εκτιμήσεις του Ιουλίου, γεγονός που, με τις προεργασίες για την γ’ αξιολόγηση να έχουν ξεκινήσει, καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι το Ταμείο θα εγείρει απαιτήσεις για νέα μέτρα, κάτι που με τη σειρά του προοιωνίζεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και το αφήγημα για έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018.

Ειδικότερα στην έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο δεν υιοθετεί την κυβερνητική πρόβλεψη (όπως καταγράφηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) για υπέρβαση φέτος του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,75%) και διαμόρφωση του στο 2,21%, αλλά μιλά και για κλείσιμό του κάτω του στόχου και συγκεκριμένα στο 1,7% του ΑΕΠ.

Επιμένει δηλαδή στις εκτιμήσεις του Ιουλίου, που είχαν καταγραφεί στην έκθεση που συνόδευε την απόφαση για κατ’ αρχήν συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα (Stand -By Arrangement).

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα αντιμετωπίσουν οι εκπρόσωποί του τον Ευ.Τσακαλώτο αν τους μιλήσει για τα κυβερνητικά σχέδια για παροχή κοινωνικού μερίσματος από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Βεβαίως, στην περίπτωση του Ταμείου το ισχυρότερο επιχείρημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει πέσει ποτέ μέσα στις εκτιμήσεις του. Από την άλλη, όμως, αυτό δεν φαίνεται να το πτοεί και πάντα επιμένει και βασίζεται σε αυτές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Τούτων δοθέντων είναι μάλλον ασφαλές το συμπέρασμα ότι θα επαναφέρει τις προτάσεις-απαιτήσεις του για εφαρμογή ήδη από του χρόνου των ήδη ψηφισμένων περικοπών σε συντάξεις (που όμως προβλέπονταν για το 2019) και των μειώσεων στο αφορολόγητο (που κανονικά θα εφαρμοζόταν το 2020).

Σε ότι αφορά δε τα περιβόητα αντίμετρα, που το Ταμείο δεν είχε πάρει από την αρχή με καλό μάτι, μάλλον θα ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής τους.

Τον συμφωνημένο με τους δανειστές στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την επόμενη τετραετία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πιάσει από το 2019 και θα τον πετυχαίνει μέχρι το 2022.

Εσοδα-Δαπάνες

Το Ταμείο προβλέπει ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό στο ΑΕΠ θα μειωθούν φέτος στο 48,6% από 50,0% πέρυσι και περαιτέρω στο 46,9% το 2018. Προβλέπει, επίσης, ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας στο 45,1% το 2022.

Για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, το ΔΝΤ προβλέπει αύξησή τους φέτος στο 50,3% του ΑΕΠ από 49,0% πέρυσι, ενώ για το 2018 προβλέπει τη μείωσή τους στο 48%. Η πτωτική τους τάση εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια έως το 2021, όταν θα διαμορφωθούν στο 45,4% του ΑΕΠ, επίπεδο κοντά στο οποίο θα παραμείνουν και το 2022 (45,5%).

Για το χρέος της γενικής κυβέρνησης (gross debt), το ΔΝΤ προβλέπει μείωσή του φέτος στο 180,2% του ΑΕΠ από 181,6% το 2016. Για το 2018 εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα άνοδος στο 184,5%, ενώ από το 2019 προβλέπει σταδιακή πτώση του για να φθάσει στο 161,2% του ΑΕΠ το 2022.

Αργυρώ Τσατσούλη

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024