Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Παπακωστόπουλος μιλά στο in.gr για την Ιφιγένεια του χθες και του σήμερα

Ο Παπακωστόπουλος μιλά στο in.gr για την Ιφιγένεια του χθες και του σήμερα

Ο Κώστας Παπακωστόπουλος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου, παρουσιάζει για μια βραδιά στην Αθήνα την δική του «Ιφιγένεια»

Οδιακεκριμένος σκηνοθέτηςκαι καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού ΘεάτρουΚώσταςΠαπακωστόπουλος,γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος,συμπληρώνειφέτοςμε το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 27χρόνια δημιουργικής πορείαςστη Γερμανία.

Μετά την περυσινή επιτυχημένη παράστασή του «Αντιγόνη», έρχεται και φέτος στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την«Ιφιγένεια», έργογραμμένοαπό τον ίδιοκαι εμπνευσμένο από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και από πραγματικές ιστορίες προσφύγων.

Η παράσταση, που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας, ανεβαίνει στην Αθήνα, για μία και μόνο φορά,την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας/Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πόλης της Κολωνίας.

Λίγες μέρες πριν παρουσιάσει και στην Αθήνα το δεύτερο αυτό μέρος της τριλογίας με τίτλο «Πολυαγαπημένη ύβρις» ο κ. Παπακωστόπουλος μας μίλησε για την Ιφιγένεια του χθες και του σήμερα, για την διαχρονική αυτή ηρωίδα.

Ποια στοιχεία από το πρωτότυπο έργο έχουν κρατηθεί στην παράσταση;
Η «Ιφιγένεια» αποτελεί μια σύνθεση από φωνές προσφύγων που ζούν σήμερα στη Γερμανία, δικά μου κείμενα και αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Η Ελλάδα εδώ ως Ένωση των Ελεύθερων Λαών παραπέμπει στη σύγχρονη Ευρώπη. Η Ιφιγένεια, που καταφθάνει ως πρόσφυγας στην Αυλίδα, συμβολίζει κάθε πρόσφυγα που αναζητά καταφύγιο στην Ένωση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ο Αγαμέμνων ως Αρχηγός της Συμμαχίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα υπαρξιακό δίλημμα. Η θυσία της Ιφιγένειας – δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων της Ένωσης – θα σήμαινε για αυτόν αυτόματα τη θυσία των ανθρωπιστικών αρχών και αξιών που ο ίδιος διακηρύττει ως Θεματοφύλακας των Ιδανικών της. Είναι όμως ο μόνος τρόπος για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εσωτερικών του αντιπάλων, αλλιώς απειλείται και ο ίδιος να γίνει το επόμενο θύμα της οργής των πολιτών. Όπως και στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ο Αγαμέμνων εδώ θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, ενώ μέσα του παλεύουν η συνείδηση και το ηθικό χρέος από τη μια με την αχαλίνωτη επιθυμία του να παραμείνει στην εξουσία από την άλλη.

Ποιο είναι το σημείο εκείνο που ενώνει τα μέρη αυτής της τριλογίας;
Και τα τρία έργα έχουν μια κοινή θεματική: την κρίση της Δημοκρατίας στη σημερινή Ευρώπη. Μέσα από τα έργα «Αντιγόνη», «Ιφιγένεια» και «Eurexit» – που εμπνεέται από την τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων» – προσεγγίζουμε διαφορετικές πτυχές αυτής της κρίσης.

Πως ενσωματώνονται στην παράσταση οι ιστορίες των μεταναστών;
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οργάνωσα μια σειρά συνεντεύξεων με πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία. Στη συνέχεια γύρισα μαζί τους μια ταινία στην οποία οι πρόσφυγες εξιστορούν τις δικές τους εμπειρίες, ιστορίες φυγής και ελπίδας στη νέα τους πατρίδα. Τέλος συνέδεσα αυτό το κινηματογραφικό υλικό με δικά μου κείμενα και αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» δημιουργώντας έτσι το νέο έργο. Το αρχαίο δράμα συναντά εδώ το σύγχρονο Θέατρο – Ντοκουμέντο.

Δίνεται στην παράσταση απάντηση στην στάση που πρέπει να κρατήσουν οι χώρες της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες;
Όχι, στην παράσταση αποκαλύπτεται με σκωπτικό τρόπο το πώς οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης ενεργούν απέναντι στους πρόσφυγες, διασφαλίζοντας πάντα ότι δεν θα διακινδυνεύσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Απουσιάζει μια εμπνευσμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Ποια είναι η δική σας άποψη;
Το προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί αυτή τη στιγμή σίγουρα τη σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ενωμένη Ευρώπη. Και εκεί θα αποδειχθεί εάν αυτή η Ευρώπη πράγματι έχει κοινές αξίες και αρχές, ώστε να μπορέσει να έχει και ένα κοινό μέλλον.

Νατάσα Μαστοράκου

in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024