Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ»

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ»

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», συνοδεία πλωτών σκαφών ιδιωτών και συλλόγων.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», συνοδεία πλωτών σκαφών ιδιωτών και συλλόγων.

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι των δυόμισι περίπου ημερών από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα του Φλοίσβου, το ιστορικό πολεμικό πλοίο έφτασε στις 11.20 το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τον κατάπλου του «Αβέρωφ» μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού απέδιδε τιμές. Το θρυλικό καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού, πέραν των ρυμουλκών, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής είχε δίπλα του και μία φρεγάτα.

Σκοπός του ταξιδιού του «Θωρηκτού της νίκης» είναι να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο, το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Κατά την τελική φάση του πλου το «Αβέρωφ» συνοδευόταν τιμητικά από πλωτά σκάφη ιδιωτών και συλλόγων.

Στον περίπου ένα μήνα που θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το πλοίο και να γνωρίσουν το ένδοξο παρελθόν του.

Α/ΓΕΝ: Ιστορική μέρα η άφιξη του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη

Ως «χρέος» του Πολεμικού Ναυτικού προς τους Βορειοελλαδίτες χαρακτήρισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, τον κατάπλου του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για «ιστορική μέρα» τόσο για την ίδια την πόλη όσο και για τον ελληνισμό.

Ο ίδιος δήλωσε ευτυχής που ύστερα από 72 χρόνια το θρυλικό καταδρομικό κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παραμείνει μέχρι το Νοέμβριο.

«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του σκάφους, όπου επιβεβαιώθηκε το αξιόπλοο, εισηγηθήκαμε στο ΓΕΕΘΑ και στην πολιτική ηγεσία το πλοίο να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμήσει και να τιμηθεί από τους κατοίκους της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας» τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΝ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το κατάστρωμα του θρυλικού θωρηκτού.

«Το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας ενθάρρυναν την πρωτοβουλία του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα σήμερα το πλοίο να φτάσει στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε και κάλεσε τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδος, αλλά και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, να επισκεφθούν το πλοίο και μέσα από την ιστορία του να αναγεννηθούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ν. Τσούνης ανέφερε ότι ο απόπλους του θρυλικού πλοίου από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα Φλοίσβου, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, έλαβε χώρα την ίδια μέρα με τον ιστορικό απόπλου του «προκειμένου να συμμετάσχει στους νικηφόρους πολέμους, τους Βαλκανικούς, όπου το «Αβέρωφ», με κυβερνήτη το Ναύαρχο Κουντουριώτη, απελευθέρωσε όλο το Αιγαίο».

Ο Αντιναύαρχος στάθηκε στους χορηγούς που καλύπτουν τόσο την επισκευή του «Αβέρωφ» όσο και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα έως το Νοέμβριο κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για επιφανείς Έλληνες, που αγαπούν τον τόπο και συνεισφέρουν. Σύμφωνα με τον ίδιον, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του πλοίου θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση, ώστε αυτοί να αναδειχθούν και να τιμηθούν. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την εταιρεία «Ζούρος» που ρυμούλκησε το ιστορικό πλοίο και το μετέφερε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη.

Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα υπερήφανη για την άφιξη και παραμονή του «Αβέρωφ»

Συγκινημένος για την άφιξη του καταδρομικού πλοίου στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεγαλείο του «Αβέρωφ», τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την άφιξη και παραμονή του στην πόλη, που συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή της αλλά και την επέτειο του «ΟΧΙ», ενώ χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτιά» την επιχείρηση μεταφοράς του πλοίου στη Θεσσαλονίκη.

Κυβερνήτης «Αβέρωφ»: Το «Αβέρωφ» ξύπνησε και ξαναέζησε στιγμές από τότε που ήταν εν ενεργεία

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι εδώ, αναγγενάται, και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για όλα» θέλησε να στείλει το «Αβέρωφ» με το ταξίδι του από τη μαρίνα του Φλοίσβου ως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, κυβερνήτης του θρυλικού θωρηκτού ή ακριβέστερα θωρακισμένου καταδρομικού, όπως εξηγούσαν σήμερα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Περιγράφοντας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε λίγο μετά τον κατάπλου του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη, τα «πρωτόγνωρα, έντονα συναισθήματα» και τη «μεγάλη συγκίνηση» που ένιωσε στο ταξίδι -το πρώτο του πλοίου μακριά από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του μετά το 1945- ο αρχιπλοίαρχος Χαραλαμπόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Νιώσαμε ότι το «Αβέρωφ» ξύπνησε και ξαναέζησε στιγμές από τότε που ήταν εν ενεργεία».

«Το λειτουργήσαμε ως πλοίο εν ενεργεία […] Ταξιδέψαμε μαζί του στην ιστορία και διασχίσαμε το Αιγαίο για να έρθουμε στη Βόρεια Ελλάδα, στέλνοντας ένα μεγάλο μήνυμα και για τον ελληνισμό αλλά και πέρα από την Ελλάδα, πως η Ελλάδα είναι εδώ, αναγεννάται, και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για όλα» τόνισε ο κυβερνήτης, που νωρίτερα εξηγούσε πως χρειάστηκαν 48 ώρες για να δέσει το θωρηκτό στη Θεσσαλονίκη, κινούμενο με μέση ταχύτητα 7,5 κόμβων/ώρα (η μέγιστη είναι 10 κόμβοι). Και μάλιστα, χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία.

Όπως, άλλωστε, εξηγούσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ, Σπυρίδων Πολλάτος, τίποτα «δεν έγινε τυχαία ή επιπόλαια» σε ό,τι αφορά το «σύνθετο αυτό εγχείρημα». Εξετάστηκαν σε βάθος όλοι οι παράγοντες, το πλοίο είχε περάσει μια μεγάλη περίοδο συντήρησης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χάρη σε κάποιους χορηγούς, και διασφαλίστηκε το αξιόπλοό του, ενώ ένας από τους παράγοντες που μελετήθηκαν «εκτενέστατα και επιμελώς» και ήταν αυτός που ουσιαστικά καθόρισε τη χρονική στιγμή του απόπλου ήταν ο καιρός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΕΝ, στο πλοίο υπήρχε ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα ασφαλείας, έτοιμη να απομειώσει κάθε παράγοντα που μπορεί να το έθετε σε κίνδυνο, ενώ εκτός από τα ιδιωτικά ρυμουλκά της εταιρίας Ζούρος, «υπήρχε συνοδεία από το Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα Κανάρης, και ένα ρυμουλκό του Πολεμικού Ναυτικού», αλλά κι ένα «plan B» για λιμένες και καταφύγια «ώστε αν γινόταν κάτι, να μπορούσαμε να διασφαλίσουμε το πλοίο».

Το «Αβέρωφ», που θα παραμείνει στην πόλη έως περίπου τον ερχόμενο μήνα (η ακριβής χρονική στιγμή για τον απόπλου της επιστροφής θα καθοριστεί εν πολλοίς από τον καιρό), βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις «ΒΟΤΣΕΙΑ 2017», στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και για να «γνωρίσουν από κοντά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας έναν ζωντανό θρύλο που διδάσκει ιστορία», όπως σημείωναν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό σε μερικές ημέρες -η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί από το ΓΕΝ- προκειμένου οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές να γίνουν κοινωνοί ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής ιστορίας. «Καλούμε όλα τα σχολεία να προγραμματίσουν να επισκεφθούν το πλοίο και να διδαχθούν ιστορία από αυτό το κειμήλιο του ελληνισμού» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ.

Κατά την παραμονή του «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων, όπως συναυλίες με τη συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα συμμετάσχει επίσης στις «μουσικές διαδρομές» στην πόλη, ημερίδα με θέμα «Το Τρισχιλιετές Μέγα της Θαλάσσης Κράτος», επίδειξη από Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών σε θαλάσσιο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και έκθεση αφιερωμένη στο Ναύαρχο Βότση, με ορισμένα κειμήλια που, όπως εξήγησε ο πλοίαρχος Αναστάσιος Μιχέλης, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων ΓΕΝ, θα έρθουν πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιον, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έργα φοιτητών της Σχολής, εμπνευσμένα από το «Αβέρωφ», θα εκτεθούν εντός του πλοίου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024