Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η πλουτοκρατία της Silicon Valley στην εποχή Τραμπ

Η πλουτοκρατία της Silicon Valley στην εποχή Τραμπ

Σε μια σύντομη βόλτα στο Πάλο Άλτο, το κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αν ζητήσεις να μάθεις για την πόλη, η πρώτη πληροφορία που θα λάβεις θα είναι για τα υπέρογκα μισθώματα των σπιτιών ή τους μισθούς των μεγαλοστελεχών που είναι οι μόνοι που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ποσά που ξεκινούν από 2.500 ευρώ τον μήνα για ένα δωμάτιο.

του απεσταλμένου μας στο Πάλο Αλτο
Ορέστη Καρύπη

Η βασική ιδέα της Silicon Valley είναι η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα και αυτό συναντά κανείς από τα πρώτα λεπτά της επίσκεψής του εκεί. Η «καρδιά της ψηφιακής εποχής για κάποιους» ή «χώρος έμπνευσης και ανάπτυξης start-up εταιρειών» για άλλους είναι βέβαιο πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον στον επιχειρηματικό κλάδο ιδιαίτερα στην νέα εποχή Τράμπ. Αυτοκινούμενα οχήματα, ρομπότ πωλητές και σε κάθε γωνία σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων τραβούν την προσοχή σε κάθε επισκέπτη.

Η «Κοιλάδα του πυριτίου» ή Silicon Valley βρίσκεται λίγο έξω από το Σαν Φρανσίσκο και είναι η έδρα μεγάλων εταιρειών, όπως το Facebook, η Apple, το Google, το Ebay και πολλών ακόμη, ενώ βασικό χαρακτηριστικό της ζωής είναι η διαρκής αναβαθμιζόμενη τεχνολογική υποδομή και η ακρίβεια που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολλές φορές αναφερθεί στην περιοχή αυτή ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας θέλοντας τα επόμενα χρόνια να σταματήσει η παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων σε χώρες όπως η Κίνα και όλες οι μονάδες παραγωγής να βρίσκονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρκετές είναι επίσης και οι κόντρες του με επικεφαλής εταιρειών τεχνολογίας όπως τον Tim Cook της Apple και τον Elon Musk της Tesla με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σε μια σύντομη βόλτα στο Πάλο Άλτο, το κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αν ζητήσεις να μάθεις για την πόλη, η πρώτη πληροφορία που θα λάβεις θα είναι για τα υπέρογκα μισθώματα των σπιτιών ή τους μισθούς των μεγαλοστελεχών που είναι οι μόνοι που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ποσά που ξεκινούν από 2.500 ευρώ τον μήνα για ένα δωμάτιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μικρές συνοικίες στα προάστια για τους χαμηλόμισθους, που και πάλι όμως θα πρέπει να δαπανήσουν το 50% του μισθού τους στο ενοίκιο. Το βασικό ζήτημα όλων, όμως, είναι τα χρήματα που καθορίζουν ακόμα και ποιο είδος ταξί ή uber θα καλέσεις, γιατί ακόμα και σε αυτό υπάρχουν κατηγορίες: πρώτη, δεύτερη και τρίτη, ανάλογα με το βαλάντιο σου, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο το ταξί που θα έρθει να σε παραλάβει να είναι ένα υπερσύγχρονο Tesla X.

Ένα ακόμη φαινόμενο που παίρνει όλο ένα και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι η εργασία από το σπίτι. Σχεδόν όλες οι εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή έχουν καθιερώσει το μοντέλο αυτό εργασίας μειώνοντας έτσι το κόστος δαπανών για υποδομή γραφείων και παράλληλα το κόστος μεταφοράς των εργαζομένων που πολύ συχνά κάλυπταν οι ίδιες. Έτσι ολόκληρες αίθουσες και κτήρια μένουν άδεια και χρησιμοποιούνται μόνο για συσκέψεις.

Ένα επίσης φαινόμενο που παίρνει όλο ένα και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι η εργασία από το σπίτι. Σχεδόν όλες οι εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή έχουν καθιερώσει το μοντέλο αυτό εργασίας μειώνοντας έτσι το κόστος δαπανών για υποδομή γραφείων και παράλληλα το κόστος μεταφοράς των εργαζομένων που πολύ συχνά κάλυπταν οι ίδιες. Έτσι ολόκληρες αίθουσες και κτήρια μένουν άδεια και χρησιμοποιούνται μόνο για συσκέψεις.

Πόσο όμως έχει επηρεάσει ο νέος πρόεδρος της Αμερικής στην λογική αυτή της οικονομικής κυριαρχίας; Με κάθε ευκαιρία ο Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει τον πλούτο του, που ξεπερνά τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αρκετές από τις 500 εταιρείες του εδρεύουν στην Silicon Valley. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα και το χρώμα που διακόσμησε το Οβάλ γραφείο με την έλευσή του, αλλάζοντας τα υφάσματα σε χρυσό χρώμα, όπως δηλαδή είναι διακοσμημένο και το σπίτι του. Με την νοοτροπία αυτή ανοίγει ακόμα μεγαλύτερο δρόμο στην λογική της οικονομικής κυριαρχίας ως βασικό χαρακτηριστικό της ευημερίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024