Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Opel Grandland X: Κωδικός

Opel Grandland X: Κωδικός «X»

Η Opel υποδέχεται το τρίτο κατά σειρά όχημα ελευθέρου χρόνου της γκάμα της, πλαισιώνοντας τα ήδη γνωστά Crossland και Mokka με το μεγαλύτερων διαστάσεων και υψηλότερων προδιαγραφών Grandland.

Γιάννης Αδάναλης

Παρά το γεγονός ότι το… μελάνι που επικύρωσε τη συμφωνία μεταξύ της GM και του γαλλικού ομίλου PSA να μην έχει στεγνώσει και η Opel να παραμένει στις συνειδήσεις όλων μας μια αμιγώς γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τα πρώτα ψήγματα της γαλλογερμανικής συνεργασίας είναι ήδη ορατά.

Πριν από μερικούς μήνες, η Opel «πάτησε» πάνω στο Peugeot 2008 δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα προσιτό crossover, το γνωστό σε όλους Crossland X, ενώ σήμερα είναι η σειρά του μεγαλύτερου και ικανότερου Peugeot 3008 να αποκτήσει έναν… ετεροθαλή αδερφό στην γκάμα της γερμανικής φίρμας.

Ο λόγος για το Grandland X, που όπως προδίδει και το όνομά του αποτελεί αυτήν τη στιγμή την κορυφαία πρόταση της Opel στην ευρύτερη κατηγορία των SUV.

Γνήσιο Opel

Σε επίπεδο σχεδιασμού τουλάχιστον, το Grandland X έχει καταφέρει να ακολουθήσει έναν πολύ διαφορετικό δρόμο σε σχέση με τo αντίστοιχο Peugeot.

Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει ακόμα και στον μη υποψιασμένο παρατηρητή να αναγνωρίσει από απόσταση την ταυτότητά του, δικαιώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες των πιστών «οπαδών» της γερμανικής και κατά κανόνα πιο συντηρητικής σχολής.

Μπορεί, λοιπόν, ο σχεδιασμός των επιφανειών του αμαξώματος να μην διαθέτει την εκκεντρικότητα που χαρακτηρίζει το Peugeot 3008, ωστόσο, δεν λείπουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στο Grandland X να «κρύβει» το πραγματικό του μέγεθος (μήκος: 4,47 μέτρα) και να υιοθετεί ένα αδιαμφισβήτητα δυναμικό προφίλ.

Αντίστοιχη φυσικά είναι και η εικόνα στο εσωτερικό, όπου οι «καθαρές» σχεδιαστικές γραμμές του ταμπλό έχουν πάρει τη θέση του πολυεπίπεδου cockpit του Peugeot 3008, διαμορφώνοντας ένα πιο εύπεπτο και ενδεχομένως πιο πρακτικό σύνολο.

Κεντρικός είναι ο ρόλος της έγχρωμης οθόνης αφής το μέγεθος της οποίας και οι λειτουργίες που υποστηρίζει ακολουθούν την εξοπλιστική έκδοση, απολύτως ικανοποιητική είναι η ποιότητα των υλικών και σε κάθε περίπτωση επαρκείς είναι οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές.

Στο αποκλειστικά πενταθέσιο Opel Grandland X, o χώρος αποσκευών ξεκινά από 514 λίτρα, με τον άνοιγμα της πέμπτης πόρτας να εξασφαλίζει την πλήρη αξιοποίησή τους.

Γαλλική συνταγή

Μια σύντομη ανάγνωση των τεχνικών προδιαγραφών του Grandland X φαντάζει αρκετή για να αναδείξει τη συγγενική σχέση του με το Peugeot 3008.

H γερμανική πρόταση όχι μόνο δανείζεται τη μικρομεσαίων διαστάσεων πλατφόρμα του PSA Group, γνωστή με την κωδική ονομασία EMP2, αλλά οικειοποιείται το σύνολο των μηχανικών μερών του γαλλικού SUV.

Έτσι, λοιπόν, κάτω από το καπό του τοποθετείται ο τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 1,2 λίτρων ο οποίος με τη βοήθεια ενός στροβιλοσυμπιεστή αποδίδει 130 ίππους, ενώ εναλλακτικά προσφέρεται ο επίσης υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας των 1,6 λίτρων στην έκδοση των 120 ίππων.

Και στις δύο εκδόσεις η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων -προαιρετικά προσφέρεται και αυτόματο κιβώτιο με τον ίδιο αριθμό ταχυτήτων- ενώ για εκείνους που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και να κινηθούν μακριά από την άσφαλτο, η Opel προσφέρει ένα σύστημα ελέγχου πρόσφυσης που ονομάζει «IntelliGrip».

Υπό κανονικές συνθήκες, πάντως, η άνεση είναι εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως οι δύο διαθέσιμοι κινητήρες δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν έναν δυναμικότερο τρόπο κίνησης.

Άλλωστε το βάρος του γερμανικού συνόλου είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας αυτοκινήτων, κάνοντας τα πάντα να δείχνουν πιο εύκολα από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Το Opel Grandland X προσφέρεται ήδη στην ελληνική αγορά ξεκινώντας από τα 24.500 ευρώ στην έκδοση βενζίνης των 1,2 λίτρων και από τα 26.300 ευρώ στην έκδοση diesel των 1,6 λίτρων.

Το Opel Grandland X με μια ματιά

Διαστάσεις (μέτρα):4,447/ 1,906 / 1,609

Μεταξόνιο (μέτρα):2,675

Κινητήρας (κ.εκ.):1.199

Ισχύς (Ίπποι/σ.α.λ.):130/5.550, 120/3.500

Ροπή (Nm/σ.α.λ.):230/1.750, 300/1.750

Βάρος (κιλά):1.350, 1.392

Κατανάλωση (λίτρα καυσίμου/100 χλμ. στο μικτό κύκλο):5,1, 4,0

ΕκπομπήCO2 (γραμμ./χλμ.):117, 104

Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα):11,1 δευτ., 11,8 δευτ.

Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα):188, 189

auto.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024