Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δισπηλιό Καστοριάς: ζωή και πολιτισμός πριν από επτά χιλιετίες

Δισπηλιό Καστοριάς: ζωή και πολιτισμός πριν από επτά χιλιετίες

Στη νότια όχθη της λίμνης της Καστοριάς, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από την ομώνυμη πόλη, βρίσκεται ένας μοναδικός στη χώρα μας αρχαιολογικός χώρος, ο νεολιθικός οικισμός του Δισπηλιού. Στη θέση «Νησί», πριν από 7.000 περίπου χρόνια, ψαράδες και γεωργοκτηνοτρόφοι των Νεολιθικών Χρόνων κατασκεύαζαν πασσαλόχτιστα οικήματα, έφτιαχναν εργαλεία, αγγεία και στολίδια, ψάρευαν και κυνηγούσαν, με άλλα λόγια είχαν μια οργανωμένη ζωή και παρήγαν πολιτισμό.

Στη νότια όχθη της λίμνης της Καστοριάς, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από την ομώνυμη πόλη, βρίσκεται ένας μοναδικός στη χώρα μας αρχαιολογικός χώρος, ο νεολιθικός οικισμός του Δισπηλιού.

Στη θέση «Νησί», πριν από 7.000 περίπου χρόνια, ψαράδες και γεωργοκτηνοτρόφοι των Νεολιθικών Χρόνων κατασκεύαζαν πασσαλόχτιστα οικήματα, έφτιαχναν εργαλεία, αγγεία και στολίδια, ψάρευαν και κυνηγούσαν, με άλλα λόγια είχαν μια οργανωμένη ζωή και παρήγαν πολιτισμό.

Στο Δισπηλιό παρατηρούνται τρεις μεγάλες οικιστικές φάσεις: η αρχαιότερη είναι λιμναία, η δεύτερη αμφίβια και η νεότερη χερσαία.

Τα ανασκαφικά ευρήματα περιλαμβάνουν δομικά υλικά των αρχιτεκτονικών κατασκευών, λίθινα, οστέινα και πήλινα εργαλεία, χάνδρες, κεραμικά σκεύη.

Αρχής γενομένης από το 1932 (τότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα από τον Α. Κεραμόπουλο), αρχαιολόγοι, παλαιοπεριβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, γεωλόγοι και συντηρητές επιχειρούν να φέρουν στο φως, να σκιαγραφήσουν και να αναδείξουν τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο Δισπηλιό της Καστοριάς.

Οι επισκέπτες της προϊστορικής εγκατάστασης στο Δισπηλιό βλέπουν σήμερα ανακατασκευασμένες οικίες, καθώς και είδη οικοσκευής και επίπλωσης.

Ο προϊστορικός οικισμός στο Δισπηλιό της Καστοριάς είναι ένα ακόμη λαμπρό δείγμα του ιδιαίτερα αξιόλογου πολιτισμού που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στα εδάφη της Μακεδονίας ήδη από τους Προϊστορικούς Χρόνους.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024