Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσο σοβαρότερη η ψωρίαση τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου

Όσο σοβαρότερη η ψωρίαση τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου

Όσο περισσότερη επιφάνεια του σώματος επηρεάζεται από την ψωρίαση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου για τον ασθενή, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology.

Όσο περισσότερη επιφάνεια του σώματος επηρεάζεται από την ψωρίαση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου για τον ασθενή, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology.

Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια είναι η πρώτη που σχετίζει τη σοβαρότητα της ψωρίασης με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, βάσει ενός εργαλείου αντικειμενικής μέτρησης της σοβαρότητας της δερματοπάθειας, του BSA, αντί του είδους της θεραπείας που λαμβάνει ο ασθενής, όπως φάρμακα από το στόμα, ενέσιμα ή φωτοθεραπεία.

Η νέα αυτή λοιπόν διαδικασία αξιολόγησης δείχνει ότι τα άτομα με ψωρίαση στο 10% ή και περισσότερο του σώματός τους έχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού, παγκοσμίως. Η επιδερμίδα στο ψωριασικό δέρμα αντικαθίσταται μέχρι και επτά φορά γρηγορότερα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα. Έτσι, η ανανέωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος αντί να διαρκεί 28 ημέρες, διαρκεί 4 ημέρες, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση).

«Είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι η ψωρίαση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άλλων συνοσηροτήτων, όπως η χρόνια νεφρική νόσος, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος, αλλά δεν ξέρουμε προς το παρόν πως η σοβαρότητα της επηρεάζει τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης μειζόνων προβλημάτων υγείας», εξηγεί ο ΔΡ Τζοελ Γκελφαντ, καθηγητής Δερματολογίας και Επιδημιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο ερευνητής και οι συνεργάτες του χρησιμοποιώντας το BSA μέτρησαν το ποσοστό της επιφάνειας του σώματος που κάλυπτε η ψωρίαση, σε δείγμα 8.760 ασθενών, ενώ έκαναν το ίδιο και σε 87.600 άτομα χωρίς τη νόσο. Στη συνέχεια μελέτησαν τα ποσοστά θανάτου σε κάθε ομάδα ανά άτομο-έτος.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μελέτης καταγράφηκαν 6,39 θάνατοι ανά 1.000 άτομα στην ομάδα με την ψωρίαση που η νόσος κάλυπτε πάνω από το 10% του σώματος, συγκριτικά με 3,24 θανάτους στην ομάδα χωρίς ψωρίαση.

Ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν δημογραφικοί παράγοντες, οι ασθενείς με BSA άνω του 10% είχαν 1,79 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τα άτομα ιδίου φύλου και ηλικίας που δεν είχαν την πάθηση. Ο κίνδυνος εξακολουθούσε να υπάρχει και όταν αναλύθηκαν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και άλλες σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη ώστε να κατανοήσουν βαθύτερα τις ακριβείς αιτίες θανάτου των ασθενών με εκτεταμένη ψωρίαση και πως οι θεραπείες της νόσου επιδρούν στον κίνδυνο αυτό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024