Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η εξασθενημένη όσφρηση ίσως είναι πρώιμη ένδειξη νόσου Πάρκινσον

Η εξασθενημένη όσφρηση ίσως είναι πρώιμη ένδειξη νόσου Πάρκινσον

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ανθρώπινης Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής Χονγκλεϊ Τσεν, διαπίστωσε ότι τα άτομα με κακή όσφρηση είχαν έως και πενταπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

«Εν αντιθέσει με την κακή όραση ή την εξασθένηση της ακοής, η κακή όσφρηση συχνά περνά απαρατήτητη. Ωστόσο, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η εξασθένηση της όσφρησης μπορεί να εκδηλωθεί χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και της άνοιας», εξηγεί ο Δρ Τσεν.

Οι ερευνητές πράγματι παρατήρησαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων του τεστ όσφρησης και της εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον έως και έξι χρόνια αργότερα. Η σχέση ίσχυε και πέραν της εξαετίας αλλά δεν ήταν εξίσου ισχυρή.

Οι επιστήμονες για κατά μέσο όρο 10 χρόνια είχαν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 2.500 άνδρες και γυναίκες, κατά μέσο όρο 75 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε τεστ όσφρησης ώστε να καθοριστεί η λειτουργικότητά της. Το τεστ περιλάμβανε 12 κοινές μυρωδιές, όπως της κανέλας, του λεμονιού, της βενζίνης, του σαπουνιού και του κρεμμυδιού. Οι εθελοντές έπρεπε να διαλέξουν τη σωστή μυρωδιά.

Βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ κατηγοριοποιήθηκαν ως έχοντες, κακή, μέτρια ή καλή όσφρηση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 42 άτομα εκδήλωσαν νόσο Πάρκινσον. Εκ των 764 ατόμων με κακή όσφρηση, 26 εκδήλωσαν τη νόσο, συγκριτικά με επτά από τους 835 που είχαν καλή όσφρηση και εννέα από τους 863 με μέτρια όσφρηση.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που επηρέαζαν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ και το ιστορικό ακουστικής βλάβης.

Ο Δρ Τσεν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σπεύδει να τονίσει ότι η νόσος Πάρκινσον είναι σπάνια και δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι όποιος έχει κακή όσφρηση κινδυνεύει να νοσήσει.

«Ωστόσο, η μελέτης της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου και στην καλύτερη κατανόηση του πως η νόσος εκδηλώνεται πριν τη διάγνωσή της», συμπληρώνει.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024