Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοκολάτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Σοκολάτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθημερινά, βελτιώνει το καρδιαγγειακό προφίλ του ατόμου.

Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθημερινά, βελτιώνει το καρδιαγγειακό προφίλ του ατόμου.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Πίζα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, και στην ηλεκτρονική έκδοση του European Heart Journal.

«Η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα φρούτα και τα λαχανικά οφείλουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες στις πολυφαινόλες, οι οποίες όμως υπάρχουν και στο κακάο και το ελαιόλαδο», είπε η Δρ Ροσέλα Ντι Στέφανο, καρδιολόγος στο ιταλικό πανεπιστήμιο.

Η Δρ Ντι Στέφανο και οι συνεργάτες της μελέτησαν την επίδραση της μαύρης σοκολάτας που ήταν εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην πρόοδο της αθηροσκλήρωσης σε υγιή άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

«Στην τυχαιοποιημένη μελέτη, 26 άτομα (14 άνδρες και 12 γυναίκες) με τουλάχιστον τρεις καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (μεταξύ των οποίων, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου) έτρωγαν καθημερινά μια μπάρα μαύρης σοκολάτας (40 γραμ.) που περιείχε 10% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια πλάκα μαύρης σοκολάτας που περιείχε 2,5% αποξηραμένα μήλα, με τυχαία σειρά για 28 ημέρες», ανέφερε η ερευνήτρια.

Η εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης καταγράφηκε μέσω μεταβολικών αλλαγών (στα επίπεδα της καρνιτίνης και του ιππουρικού οξέος), του λιπιδαιμικού προφίλ, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων. Επίσης συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και ούρων, ενώ καταγράφηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαύρη σοκολάτα σχετίστηκε με σημαντική αύξηση των επιπέδων των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων και είχαν μειωθεί τα επίπεδα της καρνιτίνης και του ιππουρικού οξέος, συγκριτικά με την αρχή ή με την κατανάλωση σοκολάτας εμπλουτισμένης με μήλο. Επίσης, σχετίστηκε με σημαντικά αυξημένη HDL («καλή» χοληστερόλη) και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

«Η κατανάλωση της εμπλουτισμένης μαύρης σοκολάτας συντέλεσε σε τροποποίηση του μεταβολισμού με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία εντός τεσσάρων εβδομάδων», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024