Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασκήσεις αντίστασης επιβραδύνουν την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης

Ασκήσεις αντίστασης επιβραδύνουν την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης

Αν και στο παρελθόν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση συμβουλεύονταν να μην γυμνάζονται υπό τον φόβο έξαρσης της νόσου, μια νέα μελέτη που έγινε στη Δανία δείχνει ότι οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να προστατεύσουν το νευρικό σύστημα και άρα να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Αν και στο παρελθόν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση συμβουλεύονταν να μην γυμνάζονται υπό τον φόβο έξαρσης της νόσου, μια νέα μελέτη που έγινε στη Δανία δείχνει ότι οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να προστατεύσουν το νευρικό σύστημα και άρα να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Multiple Sclerosis Journal, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Αάρχους, της Νότιας Δανίας και τα Νοσοκομεία του Αάρχους και του Αμβούργου-Εππεντορφ, απέδειξαν ότι οι ασκήσεις αντίστασης έχουν μια σειρά θετικών επιδράσεων στον εγκέφαλο, πέραν αυτών που μπορούν να επιτευχθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο.

«Εδώ και έξι χρόνια υποστηρίζουμε την άποψη ότι η σωματική άσκηση έχει επιδράσεις πέραν των συμπτωμάτων και η παρούσα μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να προστατεύσει το νευρικό σύστημα από την ασθένεια. Εξάλλου, εδώ και 15 χρόνια είναι γνωστό ότι η γυμναστική δεν κάνει κακό στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά αντίθετα τους βοηθά στο να βαδίζουν καλύτερα, να αισθάνονται λιγότερη κόπωση και να έχουν περισσότερη μυϊκή δύναμη και αερόβια ικανότητα», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ουρλικ Νταγκλας από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Αάρχους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 35 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση για έξι μήνες. Οι μισοί έκαναν ασκήσεις αντίδρασης δύο φορές την εβδομάδα, και οι άλλοι μισοί όχι.

Πριν και μετά το εξάμηνο της μελέτης, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε εγκεφαλικές απεικονίσεις και οι ερευνητές παρατήρησαν μια τάση μικρότερης εγκεφαλικής συρρίκνωσης στα άτομα που έκαναν ασκήσεις αντίστασης.

«Αν και υπάρχουν φάρμακα που ελέγχουν τον βαθμό της εγκεφαλικής συρρίκνωσης στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, παρατηρήσαμε ότι η γυμναστική ελαχιστοποιούσε περαιτέρω την συρρίκνωση αυτή σε όσους ήταν υπό φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι αρκετές μικρότερες εγκεφαλικές περιοχές άρχιζαν να αναπτύσσονται εις ανταπόκριση της άθλησης», εξηγεί ο Δρ Νταγκλας.

Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Γι’ αυτό σχεδιάζουν μια μεγαλύτερου εύρους μελέτη να αποσαφηνίσουν το ζήτημα με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θεραπείας της πάθησης. Τονίζουν πάντως ότι ο στόχος δεν είναι η γυμναστική να υποκαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή.

Μάλιστα, ο Δρ Νταγκλας υπογραμμίζει ότι οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε οποιαδήποτε μορφή άθλησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους. Και στην περίπτωση που αυτό θεωρηθεί επιτρεπτό, δεν θα πρέπει να γυμνάζονται χωρίς την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024