Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Stantinko, το adware που κρυβόταν καλά επί μια πενταετία

Stantinko, το adware που κρυβόταν καλά επί μια πενταετία

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών της ESET, το Stantinko έχει κατορθώσει να παραμείνει αδιόρατο επί πέντε χρόνια. Μολύνει το σύστημα του χρήστη, μέσω δύο αθώων επεκτάσεων στον Chrome.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών της ESET, το Stantinko έχει κατορθώσει να παραμείνει αδιόρατο επί πέντε χρόνια. Μολύνει το σύστημα του χρήστη, μέσω δύο αθώων επεκτάσεων στον Chrome.

Στοχεύοντας κυρίως χρήστες που μιλούν ρωσικά, το Stantinko αποτελεί ένα δίκτυο bot που κερδίζει έσοδα εγκαθιστώντας επεκτάσεις στον Chrome, οι οποίες εμφανίζουν διαφημίσεις κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Αφού εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα, μπορεί ανώνυμα να πραγματοποιήσει μαζικές αναζητήσεις στο Google και να δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν φίλους και να κάνουν «like» σε εικόνες και σελίδες.

Στα μηχανήματα που έχουν μολυνθεί, εγκαθίστανται δύο υπηρεσίες των Windows με βλαβερό περιεχόμενο που ξεκινούν αυτόματα με την εκκίνηση του συστήματος. «Αν μολυνθείτε, είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτό, αφού η κάθε μία από τις υπηρεσίες έχει τη δυνατότητα να επανεγκαταστήσει την άλλη στην περίπτωση που αυτή διαγραφεί από το σύστημα. Για να εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα, ο χρήστης πρέπει να διαγράψει ταυτόχρονα και τις δύο υπηρεσίες από το μηχάνημά του», εξηγεί ο Frédéric Vachon, Malware Researcher στην ESET.

The Safe Surfing, Teddy Protection

Με το που βρεθεί μέσα σε μια συσκευή, το Stantinko εγκαθιστά δύο plug-in διαθέσιμα στο Web Store του Google Chrome – το «The Safe Surfing» και το «Teddy Protection». «Και τα δύο plugins ήταν ακόμα διαθέσιμα στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της ανάλυσης μας» υποστηρίζει ο Marc-Etienne Léveillé, Senior Malware Researcher στην ESET (σ.σ. Tο Teddy Protection δεν εμφανίζεται διαθέσιμο στο web store την ώρα της δημοσίευσης, όπως και το ομώνυμο σάιτ του δημιουργού). «Εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με νόμιμες επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης και έχουν ακόμη και ιστότοπο. Ωστόσο, όταν εγκατασταθούν από το Stantinko, οι επεκτάσεις αποκτούν νέες ρυθμίσεις, οι οποίες εμπεριέχουν κανόνες για πρόκληση απάτης με παράνομα κλικ και διαφημίσεις».

  • Για να ελέγγξετε τις επεκτάσεις σας στον Chrome, μεταβείτε στις ρυθμίσεις (από τις τρεις ορίζοντιες γραμμές στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων) και επιλέξτε Εργαλεία, Επεκτάσεις. Απεγκαταστήστε αυτές που δεν σας χρειάζονται, ή τις θεωρείται ύποπτες.

Μόλις το Stantinko διεισδύσει σε έναν υπολογιστή, οι χειριστές του μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευέλικτα plugins για να κάνουν ό, τι θέλουν με το παραβιασμένο σύστημα, όπως να πραγματοποιήσουν ανώνυμα μαζικές αναζητήσεις για την εύρεση ιστότοπων Joomla και WordPress, να επιτεθούν σε αυτούς, να βρουν και να υποκλέψουν δεδομένα και να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook.

Πώς κερδίζουν χρήματα οι χάκερ που βρίσκονται πίσω από το Stantinko

Το Stantinko εμφανίζει μεγάλες δυνατότητες για κέρδη, καθώς οι επιθέσεις «click fraud» αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για τους χάκερ. Σύμφωνα με έρευνα της White Ops και του Συνδέσμου Διαφημιζομένων στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι οι επιθέσεις click fraud μόνο για φέτος στοίχισαν στις επιχειρήσεις 6,5 δισεκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια.

Δεδομένα από τους ιστότοπους που παραβιάζονται από τον Stantinko μπορούν επίσης να πωληθούν στην «μαύρη» αγορά, αφού το malware μπορεί να μαντέψει τους κωδικούς πρόσβασης υποβάλλοντας χιλιάδες διαφορετικούς συνδυασμούς. Παρόλο που οι ερευνητές της ESET δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την κακόβουλη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, οι δημιουργοί του Stantinko διαθέτουν ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να εκτελούν απάτες στο Facebook, πουλώντας παράνομα «like» για να προσελκύουν την προσοχή ανυποψίαστων καταναλωτών.

Τα plugin Safe Surfing και Teddy Protection μπορούν να εμφανίζουν διαφημίσεις ή να ανακατευθύνουν τον χρήστη. «Επιτρέπουν στους δημιουργούς του Stantinko να πληρώνονται για το traffic αυτών των διαφημίσεων. Βρήκαμε ακόμη και ότι οι χρήστες αποκτούσαν πρόσβαση στον ιστότοπο του διαφημιζόμενου απευθείας μέσω διαφημίσεων που ανήκουν στο Stantinko», καταλήγει ο Matthieu Faou, Malware Researcher στην ESET.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Stantinko επισκεφθείτε το welivesecurity.com.

tech.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024