Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου: Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας

Αχτσιόγλου: Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας

«Σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα σύνολο ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης εργασίας και της απλήρωτης εργασίας, ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και στις αγροτικές εργασίες, βάζοντας, έτσι, ένα οριστικό τέλος στις 'Μανωλάδες'» προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο.

«Σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα σύνολο ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης εργασίας και της απλήρωτης εργασίας, ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και στις αγροτικές εργασίες, βάζοντας, έτσι, ένα οριστικό τέλος στις ‘Μανωλάδες’» προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της ομιλίας της, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο.

«Στη βάση αυτών των θεσμικών παρεμβάσεων ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον βασικό θεσμικό μηχανισμό για την παρέμβαση στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων» σημείωσε.

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι ιδρύεται πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία, ενώ ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται στον νέο προνοιακό οργανισμό για τη διαχείριση και απονομή των βασικών κοινωνικών επιδομάτων.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση της φτώχειας η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που σήμερα λαμβάνουν περισσότεροι από 570.000 πολίτες.

Η άλλη κεντρική πολιτική δέσμευση ήταν η αποτελεσματική παρέμβασή μας για τη μείωση της ανεργίας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, εκφράζοντας την άποψη ότι και σε αυτό το μέτωπο «τα πάμε αρκετά καλά».

Συνεχίζοντας η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «βασική δέσμευση της κυβέρνησής μας και της πολιτικής ηγεσίας αυτού του υπουργείου δεν ήταν μόνο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά η παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των εργαζομένων, η επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς, ώστε σταδιακά να διαμορφώνονται ποιοτικές θέσεις εργασίας. […] Ήδη, από την αρχή του 2015 έως σήμερα, έχουν διεξαχθεί τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, για περισσότερες από 300 εργατικές υποθέσεις, όταν την προηγούμενη τριετία δεν είχαν διεξαχθεί ούτε οι μισές. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων είτε αυτά αφορούσαν την ανάκληση απολύσεων, είτε την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών» πρόσθεσε.

«Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης αυτής της κυβέρνησης, και παρά τις περιοριστικές δημοσιονομικές συνθήκες, ενεργοποιήσαμε το έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, δίνοντας περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ, τη διετία 2015-2016, (ένα εργαλείο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το κρατούσαν ανενεργό). Παράλληλα, μέσα στη διετία 2015-2016, χάρη στις παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ, έχουν καταβληθεί περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ από δεδουλευμένες οφειλές προς εργαζόμενους. Η επιβολή προστίμων, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, σε συστημικές τράπεζες για εργατικές παραβάσεις αποδεικνύουν την πολιτική μας βούληση και αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας. Αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχει πια ασυλία, δεν υπάρχουν άβατα για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στην κακοδιοίκηση η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηριζόταν διαχρονικά από πολυνομία, πελατειακές ρυθμίσεις, διαφοροποιήσεις και ανισότητες. Η παντελής έλλειψη πληροφοριακών και μηχανογραφικών συστημάτων και οργανωμένου μητρώου για τους ασφαλισμένους είχε οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, με αποτέλεσμα τον Γενάρη του 2015 να υπάρχουν σωρευμένες 160.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ευρείας κακοδιαχείρισης, όπως στο ΤΣΑΥ, όπου το 2014 απωλέσθηκαν τα αρχεία των ασφαλισμένων.

» Βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία. Και διανοίγεται πράγματι μία θετική προοπτική. Η μείωση της ανεργίας και ο τερματισμός της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων συγκροτούν τον χαμένο κρίκο της σύνδεσης ανάμεσα στη εργασία και την κοινωνική ασφάλιση» συμπλήρωσε η ίδια.

«Πέραν, όμως, από τις κεντρικές παρεμβάσεις, στο υπουργείο Εργασίας ασχοληθήκαμε από την πρώτη στιγμή και με ένα σύνολο ζητημάτων που παρέμεναν «αόρατα» για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως η επίλυση του ζητήματος των εργατικών κατοικιών, που αφορά 36.000 συμπολίτες μας, η ουσιαστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με κριτήρια κοινωνικής ανταποδοτικότητας, η δημιουργία ενός κόμβου για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών στα ζητήματα της εργασίας, η ανανεωμένη Ίριδα που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα και η ουσιαστική αναβάθμιση των ελέγχων και του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Πρωτοβουλίες που μπορεί να φαίνονται μικρές, αλλά θα έχουν ουσιαστική αντανάκλαση στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών», ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση θέσαμε συγκεκριμένους στόχους στο υπουργείο Εργασίας. Το προηγούμενο διάστημα επικεντρωθήκαμε στον πρώτο στόχο, την κοινωνική ανακούφιση, δίνοντας, όμως, παράλληλα, το σήμα για τον δεύτερο στόχο, την αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας πολιτικής στον χώρο της κοινωνικής προστασίας.

» Σε αυτόν τον άξονα επικεντρωνόμαστε πια με θεσμικές παρεμβάσεις, που υλοποιούμε σήμερα και φιλοδοξούμε να αποτελέσουν σταθερές βάσεις του κοινωνικού κράτους, παρεμβάσεις που θα καταστούν επεκτατικές από το 2019 και μετά. Σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας, το υπουργείο αυτό στηρίζει κατά προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος σε τέσσερις πυλώνες: ΣΕΠΕ–ΕΦΚΑ–νέος ΟΓΑ–ΟΑΕΔ. Μία μεγάλη επένδυση στην εργασία και την κοινωνική προστασία, μία επένδυση στην κοινωνική συνοχή, μία επένδυση στην αξιοπιστία των θεσμών και της δημοκρατίας. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα οι προσπάθειές μας αυτές θα γίνονται αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024