Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η εξασθένηση της ακοής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Η εξασθένηση της ακοής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Τα άτομα με απώλεια ακοής ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων μνήμης και σκέψης μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Λονδίνο.

Τα άτομα με απώλεια ακοής ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων μνήμης και σκέψης μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής την Δρ Τέιλορ Φιλντς, επικεντρώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν διαγνωστεί με απώλεια ακοής είχαν υψηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης τέσσερα χρόνια αργότερα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν στις ακουστικές και πνευματικές ικανότητες 783 υγιών ατόμων μέσης ηλικίας. Πάνω από τα δύο τρίτα του δείγματος είχαν τουλάχιστον έναν γονιό που είχε διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί τους υπέβαλλαν σε διάφορα γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, με έμφαση στη μνήμη και την πνευματική επεξεργασία πληροφοριών. Όσοι είχαν εξ αρχής απώλεια ακοής είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση τέσσερα χρόνια αργότερα από εκείνους χωρίς ακουστικά προβλήματα.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η απώλεια ακοής είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι το άτομο διατρέχει υψηλό κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής εξασθένησης. Ωστόσο, θα πρέπει αν συνεχίσουμε την έρευνα προς επιβεβαίωση των συμπερασμάτων μας», σημείωσε η ερευνήτρια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει σχέση μεταξύ ακουστικής απώλειας και γνωστικών προβλημάτων. Και στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι η σοβαρή απώλεια ακοής αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Πάντως, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η απώλεια ακοή είναι απόρροια αλλαγών που σχετίζονται με την άνοια, ή αν η απώλεια ακοής από μόνη της συντελεί σε γνωστική εξασθένηση. Έτσι οι επιστήμονες προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε ξεχωριστή μελέτη και πάλι του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ των προβλημάτων μνήμης και σκέψης και αλλαγών στην ευφράδεια λόγου. Σε δείγμα 219 μεσηλίκων που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δύο χρόνια, όσοι είχαν πρώιμα σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης στην αρχή της μελέτης, είχαν πιο απότομη μείωση της ευφράδειας μετά από δύο χρόνια.

Επίσης, άλλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ίδιο συνέδριο αναδεικνύουν τη σχέση διατροφής και πνευματικών ικανοτήτων. Η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο γνωστικών δυσκολιών, ακόμα και άνοιας. Μάλιστα, μελέτη που έγινε σε σχεδόν 6.000 άτομα στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι έκαναν μεσογειακή διατροφή σε διάστημα 12 μηνών είχαν περίπου 35% λιγότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλό σκορ στα γνωστικά τεστ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024