Εκτύπωση

Συμβουλές από τον κατασκευαστή των οθονών Philips

Tips για την αγορά οθόνης προς γραφίστες και φωτογράφους

Δημοσίευση: 14 Ιουλ. 2017 13:35   Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουλ. 2017 13:36

Ο κατασκευαστής των οθονών με την εμπορική επωνυμία Philips αναλύει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επαγγελματικών οθονών. Σε γραφίστες και φωτογράφους συνιστά οθόνες άνω των 27 ιντσών, με λόγο θέασης 16:9, που μπορούν να αποδώσουν τουλάχιστον το 90% των χρωμάτων στο φάσμα Adobe RGB, ανάλυση ανάλογα υψηλή με την διαγώνιο της οθόνης και τουλάχιστον QHD. Σε ότι αφορά στην τεχνολογία του πάνελ, προκρίνει τα πάνελ VA έναντι των IPS και στο ερώτημα επίπεδη ή κυρτή, αφήνει περιθώριο για την προσωπική σας προτίμηση.

Με ένα πλήθος τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος, η ανάλυση, ο λόγος διάστασης, η χρωματική κάλυψη και η τεχνολογία panel, να αγωνίζεται για μια θέση στο ράφι των καταστημάτων ηλεκτρονικών, ακόμα και οι επαγγελματίες χρήστες δυσκολεύονται να επιλέξουν τη σωστή οθόνη που θα αναδείξει τις φωτογραφίες και τα σχέδιά τους.

Η MMD, η εταιρία της TPV με την άδεια χρήσης της εμπορικής ονομασίας Philips, συγκέντρωσε τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες:

  1. Ο χρωματικός χώρος sRGB είναι το ελάχιστο,
  2. Το Adobe RGB είναι ένα ευρύτερο χρωματικό φάσμα από το sRGB και αποτελεί de facto πρότυπο στον κλάδο. Μια επαγγελματική οθόνη πρέπει να είναι σε θέση να αναπαράγει με ακρίβεια τουλάχιστον το 90% (κατά προτίμηση περισσότερα) των χρωμάτων σε αυτό το φάσμα.
  3. Ένα άλλο πρότυπο χρωματικού χώρου είναι το φάσμα NTSC – 72% NTSC = 99% sRGB. Επομένως, μια οθόνη που μπορεί να αναπαράγει περισσότερο από το κανονικό 72% NTSC θα προσφέρει ακόμα πιο ζωντανά και αληθινά χρώματα. Οι περισσότερες από τις νέες οθόνες Philips, για παράδειγμα, είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να προσφέρουν μεταξύ 85% NTSC (122.9% sRGB) και 104% NTSC (130% sRGB).
  1. Για μια καλή επισκόπηση της δημιουργικής σας εργασίας, συγκρίσεις ή multitasking, επιβάλλεται η επιλογή μιας οθόνης μεγάλου μεγέθους. Οποιαδήποτε οθόνη κάτω των 27’’ δεν προσφέρει το χώρο που χρειάζεται ένας φωτογράφος ή ένας γραφίστας για να εργαστεί. Κατάλληλο μέγεθος για ποιοτική εργασία διαθέτουν οι οθόνες 32’’ ή και 40’’. Μπορείτε να δείτε τις σχετικές προτάσεις Philips.
  2. Ο λόγος διαστάσεων πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη. Οι ευρείες οθόνες είναι πλέον καθιερωμένες, με πολλούς σχεδιαστές να επιλέγουν την αναλογία 16:9 καθώς δεν παρέχει μόνο αρκετό χώρο οριζόντια αλλά και σε ύψος, όπως για παράδειγμα σε σύγκριση με μια οθόνη 21:9. Έτσι ο χρήστης κάνει λιγότερες κινήσεις στο λαιμό και στα μάτια του, ενώ μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα τα τυπικά μεγέθη εκτύπωσης.
Αν σκοπεύετε να ανεβείτε σε μέγεθος, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την 4K οθόνη, μια κατηγορία που γρήγορα γίνεται δημοφιλής. Οι οθόνες αυτές προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση 3840 x 2160 που τις καθιστά ιδανικές για περίπλοκο ζουμ σε πραγματικές λεπτομέρειες. Με περισσότερα pixels ανά τετραγωνική ίντσα στην οθόνη, τα μεμονωμένα pixels παραμένουν ανεπαίσθητα ακόμα και σε πολύ κοντινά ζουμ. Όποιος εργάζεται με διαχωρισμένες οθόνες μπορεί να διαπιστώσει ότι μια κορυφαία οθόνη 40 ιντσών με εξαιρετική ανάλυση, είναι η κατάλληλη επιλογή για την εργασία του.

Οι επαγγελματίες γραφικών πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στα παραπάνω βασικά σημεία, αλλά να έχουν στο νου τους και άλλα ζητήματα όπως η εργονομική προσαρμογή και η καλή συνδεσιμότητα. Όλα τα παραπάνω, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για να είναι πιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας τους.

tech.in.gr