Εκτύπωση

AI Traffic Jam Pilot

Αυτόματος πιλότος σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης στο Audi A8

Δημοσίευση: 13 Ιουλ. 2017 13:40   Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουλ. 2017 13:40

Στo 2018 Audi A8 που μόλις παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη αποδίδεται ο τίτλος του πρώτου αυτοκινήτου παραγωγής που επιτυγχάνει αυτονομία επιπέδου 3. Στο επίπεδο 3, ο οδηγός δεν χρειάζεται να επιβλέπει τη λειτουργία του αυτοκινήτου, δηλαδή να το οδηγεί, αν και υπό προϋποθέσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν πρέπει να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 60 χιλιόμετρα την ώρα. Λόγω της χαμηλής ταχύτητας που μπορεί να κινηθεί μόνο του, η Audi χαρακτηρίζει τη δυνατότητα ως έναν πιλότο τεχνητής νοημοσύνης που αναλαμβάνει την ασφαλή οδήγηση υπό συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Στο βίντεο της Audi για το Α8 (3':12''), ο πατέρας γυρίζει και παίζει με το παιδί στο πίσω κάθισμα, ενώ το αυτοκίνητο φρενάρει αυτόματα όταν χρειαστεί.

Για να εξασφαλίσει την ασφάλεια, το Α8 έχει εξοπλισμό για να παρακολουθεί τον οδηγό όσο η κυκλοφορία μειώνεται και η ταχύτητα αυξάνεται πλησιάζοντας το όριο. Εάν ο οδηγός κοιμηθεί, θα τον ξυπνήσει, εάν δεν αντιδρά στις εκκλήσεις του συστήματος να αναλάβει το τιμόνι, τότε θα σταματήσει.

Κατά την πιλοτική οδήγηση, ο κεντρικός ελεγκτής υποβοήθησης της οδήγησης παράγει μια εικόνα του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας πλήθος δεδομένων από τους αισθητήρες του οχήματος.


Η Audi δηλώνει ότι θα διαθέσει το Traffic Jam Pilot το 2018 σε φάσεις, κι αυτό καθώς η νομοθεσία ανά χώρα διαφέρει και στις περισσότερες αγορές η οδήγηση χωρίς τα χέρια στο τιμόνι δεν επιτρέπεται. Το βασικό μοντέλο θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη το φθινόπωρο αντί 90.600 ευρώ και έπειτα θα μπει και στις ΗΠΑ.tech.in.gr