Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρουμανία: 45.000 ευρώ για μηχανή Enigma του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ρουμανία: 45.000 ευρώ για μηχανή Enigma του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Κάποιος στη Ρουμανία νόμιζε ότι κέρδισε αρκετά χρήματα όταν πούλησε μια παλιά «γραφομηχανή» για 100 ευρώ σε παζάρι. Έκανε όμως λάθος.

Κάποιος στη Ρουμανία νόμιζε ότι κέρδισε αρκετά χρήματα όταν πούλησε μια παλιά γραφομηχανή για 100 ευρώ σε παζάρι. Έκανε όμως λάθος.

Η «γραφομηχανή» ήταν στην πραγματικότητα μια μηχανή Enigma Ι της Βέρμαχτ, η οποία κρυπτογραφούσε τα μηνύματα του γερμανικού στρατού στη διάρκεια του του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει τα μηνύματα μέχρι που η ομάδα του μαθηματικού Άλαν Τιούρινγκ στο Μπλέτσλεϊ Παρκ της Βρετανίας κατάφερε να σπάσει την αποκρυπτογράφηση. Το κατόρθωμά τους εκτιμάται ότι συντόμευσε τον πόλεμο κατά δύο χρόνια.

Το ιστορικής αξίας μηχάνημα στη Ρουμανία αγοράστηκε από συλλέκτη, ο οποίος τη διέθεσε σε δημοπρασία που οργάνωσε στο Βουκουρέστι ο οίκος Artmark, με τιμή εκκίνησης τα 9.000 ευρώ. Ο οίκος την πούλησε την Τετάρτη σε πλειοδότη μέσω Διαδικτύου αντί 45.000 ευρώ.

Η Ρουμανία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας έως το 1944, όταν άλλαξε θέση και τάχθηκε στο πλευρό των Συμμάχων. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι στη χώρα μπορεί να υπάρχουν πολλές ακόμη μηχανές κρυπτογράφησης που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024