Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Google λανσάρει οικιακά συστήματα γεωθερμίας

H Google λανσάρει οικιακά συστήματα γεωθερμίας

Σχεδόν κανείς δεν γνώριζε ότι έχουν προηγηθεί «αρκετά χρόνια» μυστικών πειραματισμών, όμως η Alphabet, ο μητρικός όμιλος της Google, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ιδρύει εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας, η οποία θα προσφέρει οικονομικές λύσεις θέρμανσης και ψύξης για το σπίτι.

Σχεδόν κανείς δεν γνώριζε ότι έχουν προηγηθεί «αρκετά χρόνια» μυστικών πειραματισμών, όμως η Alphabet, ο μητρικός όμιλος της Google, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ιδρύει εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας, η οποία θα προσφέρει οικονομικές λύσεις θέρμανσης και ψύξης για το σπίτι.

Η εταιρεία Dandelion γίνεται έτσι το τελευταίο δημιούργημα του εργαστηρίου Alphabet »X», το οποίο πειραματίζεται με φουτουριστικές ιδέες όπως αυτόνομα αυτοκίνητα και αερόστατα που προσφέρουν σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Ανακοινώνοντας το εγχείρημα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Dandelion Κάτι Χάνουν δήλωσε ότι εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με την ομάδα τους για κάνουν «πιο εύκολη και οικονομική τη θέρμανση και την ψύξη των σπιτιών με την καθαρή, δωρεάν, άφθονη και ανανεώσιμη ενέργεια που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας».

«Τα οικιακά γεωθερμικά συστήματα μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερα και πιο σταθερά ενεργειακά κόστη επειδή χρησιμοποιούν την ενέργεια που βρίσκεται στο έδαφος κάτω από την αυλή σας».

Αντλίες θερμότητας

Οι μεγάλες γεωθερμικές εγκαταστάσεις βρίσκονται συνήθως σε γεωλογικά ενεργές περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες στο υπέδαφος. Η λύση που προτείνει η Dandelion είναι διαφορετική, αφού μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν οπουδήποτε.

Η λύση ονομάζεται γεωθερμική αντλία θερμότητας, ένα σύστημα που αξιοποιεί το γεγονός ότι η θερμοκρασία σε βάθος μερικών μέτρων είναι σταθερή όλο το χρόνο, συνήθως μεταξύ 10 με 16 βαθμούς.

Η αντλία λειτουργεί περίπου όπως τα ψυγεία και τα κλιματιστικά, χρησιμοποιώντας ένα ψυκτικό αέριο για μεταφέρει θερμότητα από το σπίτι στο υπέδαφος ή το αντίστροφο, ανάλογα αν βρίσκεται σε λειτουργία θέρμανσης ή ψύξης. Και όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο υπέδαφος και τον αέρα -όπως σε περιοχές με καυτά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες- η λειτουργία είναι πιο αποδοτική.

Η λύση αυτή είναι συχνά δαπανηρή, ωστόσο η Dandelion υποστηρίζει ότι επινόησε μια νέα, πιο φθηνή μέθοδο για να δημιουργεί υπόγειες σωληνώσεις, η οποία επιπλέον περιορίζει τη διαταραχή στην επιφάνεια.

«Ξεκινήσαμε αυτό το πρότζεκτ όταν συνειδητοποιήσαμε ότι εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιών χρησιμοποιούν ακριβά καύσιμα που μεταφέρονται με βυτία επειδή σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε καλύτερες λύσεις» υποστήριξε η Χάνουν.

Επισήμανε ακόμα ότι η γεωθερμία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Σε πρώτη φάση, η Dandelion θα προσφέρει τα προϊόντα της στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, στις οποίες υπάρχει αναλογικά υψηλή χρήση πετρελαίου ή προπανίου και υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024