Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ινδές με μάσκες αγελάδας: Ασφαλέστερο να είσαι ζώο αντί γυναίκα;

Ινδές με μάσκες αγελάδας: Ασφαλέστερο να είσαι ζώο αντί γυναίκα;

Οι αποτρόπαιοι ομαδικοί βιασμοί γυναικών στην Ινδία δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες. Έργο του ινδού φωτογράφου Σουχάτρο Γκος φωτίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα που σοκάρει όλη την υφήλιο. Αποφάσισε να μιλήσει με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο για το φλέγον ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών, φωτογραφίζοντας φίλες του να φορούν μάσκες αγελάδας.

Οι αποτρόπαιοι ομαδικοί βιασμοί γυναικών στην Ινδία δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες. Έργο του ινδού φωτογράφου Σουχάτρο Γκος φέρνει στην επιφάνεια ενα κοινωνικό πρόβλημα που σοκάρει όλη την υφήλιο. Αποφάσισε να μιλήσει με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο για το φλέγον ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών, φωτογραφίζοντας φίλες του να φορούν μάσκες αγελάδας.

Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού η αγελάδα είναι το ιερό ζώο της Ινδίας.

Ινδές με μάσκες ποζάρουν μπροστά στον φακό του φωτογράφου Γκος και η φράση που συμπυκνώνει την ουσία του έργου και χρησιμοποιείται από τον καλλιτέχνη ως περιγραφή του εγχειρήματός του είναι η εξής: «Είναι άραγε πιο ασφαλές να είσαι ένα φοβισμένο ζώο στην Ινδία ή μια γυναίκα;»

Επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της Ινδίας απέναντι στον μισογυνισμό, ο φωτογράφος κάλεσε τις γυναίκες φίλες του να σταθούν μπροστά στον φακό φορώντας τις μάσκες, τις οποίες αγόρασε από μαγαζί με αποκριάτικα στη Νέα Υόρκη.

Γυναίκες με μάσκα αγελάδας ποζάρουν ξαπλωμένες στο κρεβάτι, άλλες κοιτάζουν έξω από το παράθυρο του τρένου και άλλες στέκονται απέναντι στον καθρέφτη με ένα μακρύ τσιγάρο. Τα μοντέλα του Γκος, μέσα από διαφορετικές στάσεις, απασχόλησαν χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

O φωτογράφος, που εργάζεται στο Δελχί, μιλά για την αδράνεια που χαρακτηρίζει την ινδική κοινωνία όσον αφορά στο ζήτημα της βίας απέναντι στις γυναίκες. Η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος τους αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ινδία.

Η δολοφονία φοιτήτριας στο Δελχί, το 2012, έπειτα από ομαδικό βιασμό άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τη βία κατά των γυναικών, δεν φάνηκε όμως αρκετή για να μειωθεί δραστικά το πρόβλημα.

Ο Γκος επανειλημμένα έχει πει ότι οι ινδικές αρχές είναι πιθανότερο να τιμωρήσουν όσους κακομεταχειρίζονται αγελάδες παρά όσους κακοποιούν γυναίκες ή κορίτσια. Η αδικαιολόγητα αδιάφορη στάση των αρχών αφήνει τους δράστες ανεξέλεγκτους: Το 2016 καταγράφονταν τουλάχιστον έξι βιασμοί την ημέρα.

Το ποσοστό, δε, όσων καταδικάζονται για σεξουαλικές επιθέσεις έχει μειωθεί ανησυχητικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Το θέμα που με απασχολεί είναι η θωράκιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν τίθεμαι κατά της προστασίας των αγελάδων, αγαπώ τα ζώα. Με απασχολεί όμως το κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα έλλειψης σεβασμού των γυναικών στη χώρα μου» δήλωσε ο Γκος στον Guardian, ο οποίος στέκεται στην αξία της αλληλεγγύης και της κατανόησης.

«Η λύση δεν θα έρθει πολεμώντας εξτρεμιστικές ομάδες, αλλά καθιστώντας αναγκαία την τήρηση των δικαιωμάτων των γυναικών» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το 2014 κατεγράφησαν στην Ινδία 337.922 περιστατικά βίαιων επιθέσεων με θύματα γυναίκες, ανάμεσα τους βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και απαγωγές, αριθμός αυξημένος κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κύμα δημόσιων διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε από τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί, τον Δεκέμβριο του 2012, οδήγησε την κυβέρνηση να δώσει εντολή ώστε να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές, ακόμη και θανατική ποινή σε δράστες βιασμών κατ’ εξακολούθηση, αλλά και να περάσει έναν νόμο με τον οποίο ποινικοποιήθηκε η παρενοχλητική παρακολούθηση.

Το 2016, όμως, αρκετά περιστατικά ομαδικών βιασμών είχαν καταγγελθεί στην Ούταρ Πραντές, ένα από τα ινδικά κρατίδια που χαρακτηρίζονται λιγότερο ασφαλή για τις γυναίκες.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024