Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων για το Brexit, «πιθανή μια δίκαιη συμφωνία»

Πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων για το Brexit, «πιθανή μια δίκαιη συμφωνία»

Σε κλίμα αισιοδοξίας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι μία συμφωνία είναι «απολύτως εφικτή» και χαρακτήρισε τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας «πολύ εποικοδομητικές». Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι «μία δίκαιη συμφωνία είναι δυνατή και πολύ καλύτερη από μία μη συμφωνία». Την ερχόμενη εβδομάδα το Λονδίνο θα αποκαλύψει τα σχέδιά του για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.

Σε κλίμα αισιοδοξίας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ του βρετανού υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ντέιβις είπε ότι μία
συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι «απολύτως εφικτή» και χαρακτήρισε τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας «πολύ εποικοδομητικές».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας επαφών, ο βρετανός υπουργός είπε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα εάν συνεργαστούν. Σημείωσε ότι αυτό γίνεται ξεκάθαρο στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Βρετανία.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό, η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει για το θέμα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών τους ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα κάνει γνωστά τα σχέδιά της για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, ο Ντέιβις αρνήθηκε ότι η Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει τις απαιτήσεις τις ΕΕ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι «μία δίκαιη συμφωνία είναι δυνατή και πολύ καλύτερη από μία μη συμφωνία».

Είπε ότι θα εργαστεί «μαζί με τη Βρετανία και ποτέ ενάντια στη Βρετανία». Τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τον Ντόναλντ Τουσκ είναι αυτό που θα αποφασίσει εάν θα έχει γίνει επαρκής πρόοδος σε ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν ΕΕ και Βρετανία, προκειμένου οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε μία εμπορική συμφωνία.

Σημείωσε ότι φεύγοντας από την ΕΕ, η Βρετανία δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με άλλα μέλη της ΕΕ. Τόνισε, πάντως, ότι η ΕΕ μπορεί να χτίσει μία νέα συνεργασία με τη Βρετανία που θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έναν οδικό χάρτη για το πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με αυτόν, τα πρώτα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι τα δικαιώματα των πολιτών, ο «λογαριασμός» για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και άλλα ζητήματα που αφορούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι γύροι των διαπραγματεύσεων θα διοργανώνονται μία φορά κάθε τέσσερις εβδομάδες, εκτός και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε διαφορετική συμφωνία. Ο επόμενος γύρος επαφών αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 17 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν επαφές στις 28 Αυγούστου, τις 18 Σεπτεμβρίου και τις 9 Οκτωβρίου.

Σχεδόν έναν χρόνο από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, που αιφνιδίασε τόσο τους ίδιους όσο και τους γείτονές τους, και τρεις μήνες από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εκκινήσει τη διετή διαδικασία αποχώρησης τον Μάρτιο του 2019, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για το μέλλον.

Ακόμη και η πολιτική επιβίωση της ίδιας της Μέι τίθεται υπό αμφισβήτηση, δέκα ημέρες μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είχαν περιορισμένες προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μια ημέρα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν, ωστόσο, πως η συνάντηση αυτή και η Σύνοδος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η Μέι θα συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση μετά από την άκαμπτη στάση των δύο πλευρών.

«Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά» είπε πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Ντέιβις, προσθέτοντας πως επιθυμεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Μπαρνιέ είχε πει ότι ελπίζει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα. «Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε ο Ντέιβις.

Μπαρνιέ και Ντέιβις αντάλλαξαν δώρα που αντανακλούν την κοινή τους αγάπη για το βουνό.

Ο Μ. Μπαρνιέ, πρόσφερε στον Ντ. Ντέιβις ένα μπατόν πεζοπορίας το οποίο αγόρασε ο ίδιος το Σαββατοκύριακο από την Σαβοΐα στις Βόρειες Άλπεις, απ’ όπου κατάγεται.

Ο βρετανός υπουργός από την πλευρά του έδωσε στον Ευρωπαίο διαπραγματευτή τη γαλλική έκδοση του Regards versus Annapurna, ενός από τα σημαντικότερα βιβλία ορειβασίας.

Η Μέρκελ θέλει «καλή συμφωνία»

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί μια «καλή συμφωνία» τόσο για τη Βρετανία, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για μένα το ζήτημα είναι να προχωρήσει ενωμένη η ΕΕ των 27 και να ακούσει προσεκτικά τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της Βρετανίας» είπε η Μέρκελ μετά από συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ρουμανίας.

«Το ζήτημα αφορά, επίσης, την εκπροσώπηση των δικών μας συμφερόντων και το να προχωρήσουμε προς μια καλή συμφωνία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τις λεπτομέρειες. Θέλω να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και αυτό θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» τόνισε.

Συνάντηση Μέι με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό

Τη Δευτέρα, η Τερέζα Μέι συναντήθηκε με τον ιρλανδό πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι είναι δεσμευμένη προς μία πρακτική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα (που μετά το Brexit θα γίνουν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ).

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του στη Μέι για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Τόρις και DUP. Σύμφωνα με το Sky, οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κίνημα συνεχίζονται και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024