Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επαφές Τσίπρα με Θεοδωράκη και Λεβέντη για Eurogroup και Κυπριακό

Επαφές Τσίπρα με Θεοδωράκη και Λεβέντη για Eurogroup και Κυπριακό

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που ανέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις αποφάσεις στο πρόσφατο Eurogroup και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Βασίλη Λεβέντη. Την Τρίτη οι επαφές με τους άλλους αρχηγούς.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που ανέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις αποφάσεις στο πρόσφατο Eurogroup και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της νέας διάσκεψης της Γενεύης.

Kατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη «σιδερένιος» και καλή ανάρρωση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και το χρέος.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Θεοδωράκης εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το ζήτημα της λύσης έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό στην απέναντι πλευρά, ενώ υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους θέση. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για τα βρεθεί λύση, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και στην Ελλάδα ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε:

«Ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup -τη δική του οπτική για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση- και με ενημέρωσε για την υπόθεση του Κυπριακού. Εγώ του εξέθεσα τις γνωστές μας απόψεις. Του είπα ότι καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη και να χρειαζόμαστε κάθε μήνα περισσότερα δανεικά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, που υπάρχουν στον πολιτικό ορίζοντα και της δικής μας χώρας, να σαμποτάρουν για άλλη μια φορά την επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι μια χώρα που θέλει να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τι κάνει στο θέμα της παιδείας. Φοβάμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας αποκόπτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από την ευρωπαϊκή τους προοπτική και αυτό θα είναι κάτι οδυνηρό. Ζήτησα, λοιπόν, να ξαναδεί και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Παιδείας το θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση: να μη γυρίσουμε πίσω, αλλά να φύγουμε μπροστά».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι: «Προφανώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έπρεπε να κερδίσει αυτό το χρόνο για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι το μεγάλο σημείο διαφωνίας μας. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά έπρεπε να είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα και αν είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα, οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαν πιάσει και λίγο τόπο. Γιατί αυτούς τους μήνες της καθυστέρησης χάσαμε πάρα πολλά. Χάσαμε θέσεις εργασίας, χάσαμε ένα μικρό βηματισμό που είχαμε βρει στην ανάπτυξη και κάθε φορά γυρνάμε στο σημείο εκκίνησης. Είναι η μεγάλη μας διαφορά από τις άλλες χώρες. Οι άλλες χώρες κάνουν αξιολογήσεις σε τρεις μήνες, εμείς χρειαζόμαστε πάντα κάποια χρόνια».

Τέλος, ερωτώμενος για τον Πάνο Καμμένου ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση πάνω στο θέμα, ενώ υπογράμμισε ότι: «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Θεωρούμε ότι ο κ. Καμμένος δημιουργεί προβλήματα, όχι στην κυβέρνηση – αυτό είναι πολύ δευτερεύον – αλλά στη χώρα. Κάνει απρόβλεπτες παρεμβάσεις. Είναι ανησυχητικό για έναν Υπουργό Αμύνης καθώς διαχειρίζεται ένα πολύ ευαίσθητο πόστο. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο κ. Τσίπρας να ελέγξει τον απρόβλεπτο κ. Καμμένο. Δε θέλω να πω παραπάνω».

Συνάντηση με τον Β.Λεβέντη

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Έγινε η συμφωνία, είπε ο Βασίλης Λεβέντης στον κ. Τσίπρα αμέσως μετά την είσοδό του. «Η συμφωνία για την έξοδο στις αγορές έγινε, θα δούμε πότε θα γίνει η συμφωνία για το κυπριακό» απάντησε ο Αλ.Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

«Εσείς είστε υπέρ της ομαλής μετάβασης» είπε ο Αλ. Τσίπρας για να απαντήσει καταφατικά ο Βασίλης Λεβέντης και να προσθέσει πως εξ αρχής η άποψή του ήταν να πάμε σε συμφωνία αλλά όχι προσφέροντας τα πάντα ενώ αναφερθείς στην Γερμανία είπε πως όταν κάποιος είναι ισχυρός δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα αλλά να κερδίζεις τη εύνοιά του.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε, μεταφέροντας τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό:

«Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάει την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αυτό μου δήλωσε. Εγώ του είπα ότι φοβάμαι το κόμμα του. Τον είδα σκεπτικό. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στην Ευρώπη».

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

«Θα ήταν γενναίο να φτιάξετε μία κυβέρνηση που να είναι μέσα και η ΝΔ για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προσθέτοντας: «Οι παλιότεροι ηγέτες της αριστεράς, χάρη της συναίνεσης κάνανε γενναίες υποχωρήσεις» και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Του πρότεινα να το σκεφτεί. Δύο δρόμους έχει ο κ. Τσίπρας ή να πάει μόνος του ή να φτιαχτεί μία κυβέρνηση οικουμενική για να βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά ο κ. Τσίπρας μου είπε ότι θα προχωρήσει μόνος του».

Τελειώνοντας τη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να μείνει μέχρι τέλους».

Την Τρίτη οι υπόλοιποι αρχηγοί

Αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στις στις 12 με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και στις 13: 00 με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 15:00 θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024