Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παυλόπουλος προς Γιλντιρίμ: Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν

Παυλόπουλος προς Γιλντιρίμ: Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν

«Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία» δήλωσε την Δευτέρα ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε μάλιστα πρόταση για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία» δήλωσε την Δευτέρα ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε μάλιστα πρόταση για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο επισήμανε ότι για να μπορεί κάποιος να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι προς την κατεύθυνση αυτή να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν το χρειασθεί».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι θα διευκόλυνε πάρα πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ό,τι είναι εκείνο που μας χωρίζει να το λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ειρηνικά, σύμφωνα με τους κανόνες εκείνους που διασφαλίζουν την ειρηνική μας συνύπαρξη.

«Είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες να το πράξουμε αυτό και εάν συμβεί αυτό, ένα μεγάλο μέρος των εξόδων που υφίστανται οι δυο χώρες, σε κρίσιμες στιγμές για την οικονομία τους, θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθεί για την ενίσχυση ακόμη περισσότερο του επιπέδου ευημερίας των λαών μας. Είναι ανάγκη να το πράξουμε αυτό και σε αυτό είμαστε απόλυτα ειλικρινείς» σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος αποδέχθηκε επίσης την πρόταση του κ. Γιλντιρίμ για επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα εντός του έτους.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, οι λαοί μας το μόνο πράγμα που επιθυμούν είναι να ζήσουν εν ειρήνη. Ποτέ δεν ήταν οι λαοί που δημιούργησαν τα προβλήματα, ήταν τα λάθη των πολιτικών, τα οποία τα δημιούργησαν και τα πλήρωσαν πολύ ακριβά οι λαοί. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε στο διηνεκές και αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο θέλω να βγει και από την συνάντηση που θα έχουμε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Συμφώνησε με την προσέγγιση του κ. Παυλόπουλου για την επίλυση των προβλημάτων, σημειώνοντας ότι «φυσικά, υπάρχουν θέματα για τα οποία σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, αυτά που μας ενώνουν, τα θέματα για τα οποία έχουμε κοινή προσέγγιση, είναι πολυάριθμα. Ως εκ τούτου, φρονώ ότι μια θετική προσέγγιση σε αυτή την θετική ατζέντα θα αποβεί επ΄ ωφελεία των δυο λαών και των δυο χωρών» σημείωσε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την
ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πρόσθεσε όμως η ΕΕ δεν έχει δώσει τον
καλύτερο εαυτό της στο θέμα. Για αυτό και η ΕΕ καλείται να αποφασίσει τη
θέση της Τουρκίας, είπε. Ζήτησε, τέλος, να αναγνωριστούν οι τουρκικές
προσπάθειες στο προσφυγικό αλλά και για έναν κόσμο περισσότερο ασφαλή.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024