Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mε αποχή-ρεκόρ, ο Μακρόν ετοιμάζεται να σαρώσει την Εθνοσυνέλευση

Mε αποχή-ρεκόρ, ο Μακρόν ετοιμάζεται να σαρώσει την Εθνοσυνέλευση

Στις κάλπες προσέρχονται για τέταρτη φορά σε δύο μήνες οι Γάλλοι στο πλαίσιο του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν διεκδικεί έως και 450 από τις 577 έδρες με τα υπόλοιπα κόμματα να δίνουν αληθινή μάχη επιβίωσης. Υψηλό το ποσοστό αποχής.

Στις κάλπες προσέρχονται για τέταρτη φορά σε δύο μήνες οι Γάλλοι στο πλαίσιο του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν διεκδικεί έως και 450 από τις 577 έδρες, με τα υπόλοιπα κόμματα να δίνουν μάχη πολιτικής επιβίωσης, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, το κόμμα REM του Μακρόν κέρδισε το 32,3% των ψήφων, η Δεξιά το 21,5%, ενώ η Μαρίν Λεπέν έμεινε στο 13,2% με ελάχιστους υποψήφιους στον β’ γύρο.

Κακό το εκλογικό αποτέλεσμα και για την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, 11%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε μόλις το 9,5%.

Σε επίπεδα-ρεκόρ και η αποχή: πάνω από 50%, γεγονός που ενδέχεται να επαναληφθεί στον β’ γύρο. Πράγματι, στις 5 το απόγευμα η συμμετοχή περιοριζόταν στο 35,33%, έναντι 46,42% που ήταν την ίδια ώρα στον β’ γύρο στις εκλογές του 2012, μετέδωσε το BFM TV επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το κόμμα του Μακρόν χρειάζεται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό αυτό.

Μάχες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Η Γαλλία είναι χωρισμένη σε μονοεδρικές περιφέρειες (όπως και η Βρετανία), αλλά οι υποψήφιοι χρειάζονται την απόλυτη πλειοψηφία για να κερδίσουν τη βουλευτική έδρα. Έτσι σχεδόν όλες οι μάχες δίνονται σε β’ γύρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Κάποιες από αυτές τις μάχες έχουν ενδιαφέρον:

  • Η πρώην ταυρομάχος Μαρί Σαρά θα μπει στην αρένα για την έδρα απέναντι σε έναν υποψήφιο του Λαϊκού Μετώπου, τον Ζιλμπέρ Κολάρ.
  • Ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που διεκδίκησε το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία, το έχασε και τελικά ψήφισε Μακρόν, διεκδικεί την έδρα στην Εσόν. Απέναντί του μια νεαρή μαροκινής καταγωγής, η οποία είναι υποψήφια με το κόμμα του Μελανσόν.
  • Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να κερδίσει την πρωτάρα του REM στο Πα-ντε-Καλέ.
  • Ο Ζαν Λικ Μελανσόν αναμένεται να κερδίσει την Μασαλία την νεαρή υποψήφια του REM Κορίν Βερσινί.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024