Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτεΐνη ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Πρωτεΐνη ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης survivin στον οργανισμό τους γεγονός που προστατεύει τα λιποκύτταρα του σώματος από την απόπτωση, δηλαδή τον θάνατο. Η παρατήρηση αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας αλλά και του καρκίνου.

Τα παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης survivin στον οργανισμό τους γεγονός που προστατεύει τα λιποκύτταρα του σώματος από την απόπτωση, δηλαδή τον θάνατο. Η παρατήρηση αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας αλλά και του καρκίνου.

Ο λιπώδης ιστός παίζει μείζονα ρόλο στην μεταβολική ανισορροπία που σχετίζεται με την παχυσαρκία μέσω της κακώς ρυθμισμένης παραγωγής των φλεγμονωδών κυτοκινών και αδιποκινών.

Η παχυσαρκία εκτός από παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη συντελεί και στην εκδήλωση του καρκίνου.

Τα ανθρώπινα λιποκύτταρα που προέρχονται από βλαστοκύτταρα (hASCs) και τα οποία καθορίζουν την επέκταση του λιπώδους ιστού, παίζουν μείζονα ρόλο στην παθολογική ανάπτυξη της παχυσαρκίας και τον σχετιζόμενο με αυτή καρκίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ερευνητές από το Ινστιτούτο «Pere Virgili» της Ισπανίας, απομόνωσαν hASCs από υποδόριο λιπώδη ιστό αδύνατων και παχύσαρκων ατόμων.

Στη συνέχεια μελέτησαν την επίδραση της παχυσαρκίας στην έκφραση της survivin, μια πρωτεΐνη που αποτρέπει την απόπτωση (δηλαδή τον κυτταρικό θάνατο) και είναι ήδη γνωστός διαγνωστικός βιοδείκτης για την εκδήλωση και επανεμφάνιση όγκων.

Τα κυκλοφορούντα επίπεδα της survivin και η γονιδιακή έκφραση της στον υποδόριο λιπώδη ιστό ήταν 2,5 φορές υψηλότερα στα άτομα με παχυσαρκία και νοσογόνο παχυσαρκία, από ότι στα αδύνατα άτομα. Εντός του λιπώδους ιστού η πρωτεΐνη εντοπιζόταν στα hASCs και η έκφρασή της ήταν σημαντικά αυξημένη στην περίπτωση της παχυσαρκίας και από τις προ-φλεγμονώδεις πρωτεΐνες της ιντερλευκίνης.

Η ανάλυση της έκφρασης της survivin στα hASCs αποκάλυψε μια περίπλοκη ρύθμιση εντός των κυτταρικών μηχανισμών. «Ανακαλύψαμε ότι τα επίπεδα της survivin καθόριζαν την επιρρέπεια των hASCs στον διεγέρτη που προκαλεί τον κυτταρικό θάνατο. Τα hASCs των παχύσαρκων ατόμων ήταν καλύτερα προστατευμένα από τον θάνατο, από ότι των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος» εξήγησε η ερευνήτρια Ετζαρκε Καρμπο.

Η μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στους κυτταρικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την έκφραση του λιπώδους ιστού στην παχυσαρκία μέσω της ανθεκτικότητας των hASCs στον κυτταρικό θάνατο και αναδεικνύουν την survivin ως μοριακό παίκτη στην επικοινωνία μεταξύ hASCs και ογκοκυττάρων. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η στόχευση της survivin μπορεί να είναι αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του καρκίνου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024