Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μύθος» τα περί υγιούς πάχους

«Μύθος» τα περί υγιούς πάχους

Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Η μελέτη ουσιαστικά καταρρίπτει τον μύθο του «υγιούς πάχους» που είχαν αναδείξει στο πρόσφατο παρελθόν διάφορες έρευνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ, με επικεφαλής τον Δρ Ρισι Καλαγιατσετι, εστίσαν την έρευνά τους σε άτομα με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία, δηλαδή παχύσαρκα βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (30 kg/m2 και άνω), αλλά χωρίς μεταβολικές επιπλοκές που συνήθως συνοδεύουν την παχυσαρκία, δηλαδή κακό έλεγχο του σακχάρου ή διαβήτη, υπέρταση και μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Εξετάζοντας τους ηλεκτρονικούς φακέλους των συμμετεχόντων την περίοδο 1995-2015, εστίασαν τελικά σε 3,5 εκατομμύρια άτομα, άνω των 18 ετών που αρχικά δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο. Για να καθορίσουν την μεταβολική τους υγεία τους χώρισαν σε ομάδας βάσει του ΔΜΣ και της παρουσίας ή απουσίας τριών μεταβολικών ανωμαλιών (διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία) που μαζί δόμησαν το σκορ μεταβολικών ανωμαλιών. Για να θεωρηθούν ως μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι έπρεπε να μη έχουν καμιά μεταβολική ανωμαλία.

Στη συνέχεια οι ερευνητές τους συνέκριναν με τον γενικό πληθυσμό ως προς τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαία νόσο), εγκεφαλοαγγειακής νόσου (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο), καρδιακής ανεπάρκειας και περιφερικής αγγειακής νόσου.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού βάρους χωρίς μεταβολικές ανωμαλίες, οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο στεφαναίας νόσου, 7% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου και διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Επίσης, ο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αυξανόταν στα παχύσαρκα άτομα μαζί με τον αριθμό των μεταβολικών ανωμαλιών στον οργανισμό τους. Για παράδειγμα, συγκριτικά με κάποιον που έχει φυσιολογικό βάρος και καμιά μεταβολική ανωμαλία, ο παχύσαρκος με τρεις μεταβολικές ανωμαλίες έχει 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 58% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγγειακής πάθησης, περιλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, 3,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και 2,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο περιφερικής αγγειακής νόσου.

«Τα μεταβολικά υγιή παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή πάθηση και καρδιακή ανεπάρκεια σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άτομα με φυισιολογικό βάρος που δεν έχουν μεταβολικές ανωμαλίες. Άρα, προτεραιότητα των επαγγελματιών υγείας είναι να ενθαρρύνουν τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος, ανεξαρτήτως της παρουσίας ή απουσίας μεταβολικών ανωμαλιών στον οργανισμό τους», τόνισε ο Δρ Καλαγιατσετι.

Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024